Intervju

Sifet Podžić: Nećemo ni hrvatske ni bošnjačke pozicije

Sifet Podžić: Nećemo ni hrvatske ni bošnjačke pozicije
Sifet Podžić: Nećemo ni hrvatske ni bošnjačke pozicije

Sifet Podžić, generalni sekretar Demokratske fronte (DF), očekuje da kompletna vlast u FBiH, ali i na nivou države, bude uspostavljena do kraja februara.

U intervjuu za "Nezavisne" Podžić naglašava da će se DF u cijelom procesu ponašati u skladu s ranijim najavama i stavovima.

"Nećemo tražiti ni hrvatske, pa ni bošnjačke pozicije ni u Vijeću ministara, ni u Vladi Federacije", navodi Podžić.

NN: Može li se desiti da Milan Dunović, kandidat DF-a za potpredsjednika FBiH iz reda Srba, ipak ne prođe na glasanju u Domu naroda uprkos tome što će delegati SDP-a dati nedostajuće potpise? Josip Jerković, zvaničnik HDZ-a i potpredsjednik RS, najavljuje da Hrvati neće podržati kandidata "kojeg je rodio Komšić"?

PODŽIĆ: Nisam znao za tu izjavu... Mi smo partneri sa HDZ-om i na federalnom i na državnom nivou i ne vjerujem da bi to moglo biti istina.

NN: Pretpostavljate da je ovo izjava pojedinca, a ne stav stranke?

PODŽIĆ: Tako je! Mislim da to nije stav HDZ-a.

NN: Ukoliko na sjednici Doma naroda u ponedjeljak bude izabrano novo rukovodstvo FBiH, možemo li na sjednici državnog parlamenta 11. februara očekivati ekspresno imenovanje Denisa Zvizdića za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH?

PODŽIĆ: Nadam se i to očekujem. Imam informacije da bi u naredna dva-tri dana (razgovor vođen u četvrtak, 5. februara) Predsjedništvo moglo i zvanično da predloži gospodina Zvizdića za mandatara, te mislim da je realno očekivati da 11. februara gospodin Zvizdić bude izabran.

NN: Koliko ima istine u informacijama da će Dragan Čović, ipak, najprije insistirati na završetku uspostavljanja izvršne vlasti u FBiH, dakle Vlade FBiH, pa tek onda Vijeća ministara BiH?

PODŽIĆ: Koliko ja znam, stoji dogovor da će to ići paralelno. Ja se iskreno nadam da bismo već do kraja februara mogli imati i Vladu Federacije i Vijeće ministara. Tokom sljedeće sedmice treba da budu intenzivirani razgovori i o jednom i o drugom nivou. Dakle, nakon sjednica Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH u ponedjeljak, kada budu imenovani predsjednik i potpredsjednici Federacije, realno je očekivati da se paralelno ide i sa formiranjem Vijeća ministara.

NN: S kakvim ambicijama Demokratska fronta ulazi u ove procese? Koji je minimum ministarskih pozicija koje će Vaša stranka tražiti u državnoj i federalnoj vladi?

PODŽIĆ: Mi smo na samom početku rekli da najprije želimo da dogovorimo principe - ono šta ćemo raditi. Nismo željeli obrnut proces, prvo vlade pa onda principe. Kada smo to uspjeli potpisati sa partnerima, i sa SDA i HDZ-om, ali i sa Savezom za promjene iz Republike Srpske, onda smo jasno poručili, dakle maksimalno smo bili transparentni, da nećemo tražiti ni hrvatske, pa ni bošnjačke pozicije ni u Vijeću ministara, ni u Vladi Federacije. Prema tome, ono što je preostalo to bi valjda trebalo da pripadne Demokratskoj fronti.

NN: A koliko je tih pozicija, možete li precizirati?

PODŽIĆ: Kad vidite kako se popunjava Vlada Federacije, koliko mora biti bošnjačkih, koliko hrvatskih, a koliko srpskih i ostalih pozicija, dakle ono što nije bošnjačko i što nije hrvatsko, to će valjda popuniti DF.

NN: Raspored nacionalnih kvota u Vladi Federacije je 8-5-3, dakle osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpske pozicije.

PODŽIĆ: Nije baš tako, u Vladi Federacije jedno mjesto pripada "ostalima".

NN: Koliko je meni poznato, u Vladi Federacije je računica 8-5-3, na temelju nacionalnih kvota. Tako je i s ovim, odlazećim sastavom Vlade FBiH.

PODŽIĆ: Koliko ja znam, raspored je 7-5-4, ima jedno mjesto i za "ostale". To jedno mjesto postoji, i ono je regulisano i Ustavom, ali je popunjavano bošnjačkim kandidatom.

NN: DF, dakle, traži četiri pozicije?

PODŽIĆ: Da, DF traži minimalno četiri pozicije u Vladi Federacije.

NN: Od 16 ministarstava?

PODŽIĆ: Tako je.

NN: A na državnom nivou, odnosno u Vijeću ministara?

PODŽIĆ: Što se tiče Vijeća ministara, tražimo jedno ministarstvo koje nije iz reda konstitutivnih naroda, i minimalno četiri zamjeničke pozicije.

NN: A šta je sa zahtjevom HDZ-a, koji insistira na šest pozicija u Vladi FBiH, pet hrvatskih i jednoj srpskoj, koju su planirali za SNSD?

PODŽIĆ: Nisam tako informisan. Predsjednici stranaka vode razgovore i mislim da će oni to usaglasiti.

Izjava Predsjedništva vjetar u leđa

NN: Koliko je realno očekivati da zajednička izjava Predsjedništva BiH o evropskoj opredijeljenosti, koju su na kraju prihvatili svi politički faktori, bude provodiva u praksi? Mogu se čuti ocjene da tek sada slijedi najteži dio posla.

PODŽIĆ: Ja se s tim ne bih složio... Sada slijedi najlakši dio posla ako smo normalni ljudi i ako znamo u kakvoj je situaciji BiH. Mislim da je ovo dobra prilika novoizabranim vlastima, a njemačko-britanska inicijativa može dati samo dobar vjetar u leđa.

NN: Vjerujete li u najave prema kojima bi već do kraja ove godine BiH mogla da podnese kredibilnu aplikaciju za kandidatski status u EU?

PODŽIĆ: Vjerujem iz razloga što izjava daje dobre elemente da se može u to vjerovati. Kad vidim stavove nekih koji su bili najveći oponenti da će ovu izjavu prihvatiti, onda je realno očekivati da je to provodivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije