Intervju

Sredoje Nović: Djeca bila igračka u rukama političara

Sredoje Nović: Djeca bila igračka u rukama političara
Sredoje Nović: Djeca bila igračka u rukama političara

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, u intervjuu za "Nezavisne", neposredno nakon završetka sjednice Vijeća ministara, na kojoj je donesena privremena odluka o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva (JMB) za novorođenčad, kaže da je istinski zadovoljan "što je riješena duboka agonija".

"Na sjednici Savjeta ministara ponudio sam novo privremeno rješenje, koje je prihvaćeno, i donesena je jednoglasna privremena odluka o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB u BiH", ističe Nović.

NN: Problem izdavanja matičnih brojeva za tek rođenu djecu je, očigledno, od životnog postalo veliko političko pitanje?

NOVIĆ: Nakon što sam obavio određene konsultacije u protekla dva dana s jednim brojem ljudi iz Savjeta ministara, dobio sam naznake da ćemo doći do nekog rješenja. Definitivno moraju svi da shvate da je ovo potpuno politička igra, a, nažalost, ovoga puta su igračka u rukama političara bila djeca. Takva manipulacija je nedopustiva. Ja sam na današnjoj sjednici Savjeta ministara ponudio novo privremeno rješenje, koje je prihvaćeno. Donesena je jednoglasna privremena odluka o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB u BiH, tako da je RS dobila broj 13, distrikt Brčko 14, a FBiH 15. Ova odluka će se primjenjivati do 180 dana od dana donošenja izmjena i dopuna Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o JMB-u, koji će donijeti Parlamentarna skupština BiH. Ova odluka ne prejudicira donošenje konačnog rješenja.

NN: Sigurno ste i Vi čuli za tromjesečnu bebu iz Gračanice koja mora na liječenje u inostranstvo, a čiji su roditelji bili očajni jer joj nisu mogli izvaditi pasoš bez matičnog broja?

NOVIĆ: Meni je veoma žao, i nije samo jedno dijete u pitanju, već desetine, stotine djece u BiH. Naprosto nije bilo moguće naći pametan prijedlog da se pojedinačno razriješi bilo koje pitanje.

NN: Svi iščekujemo ulazak Hrvatske u EU za nešto više od tri sedmice, a BiH s ovom državom još nema riješeno razgraničenje; granica između dvije države nikada nije zvanično utvrđena. Ko je odgovoran za to?

NOVIĆ: Ključni problem jeste što je prije nekoliko godina postignut sporazum BiH i Hrvatske o granici, ali taj ugovor nikada nije ratifikovan iz razloga što ni unutar BiH nikada nije postignuta saglasnost. Koliko je meni poznato, Komisija za granice BiH je nekoliko puta inicirala to pitanje sa hrvatskom stranom, međutim Hrvatska to pitanje odugovlači. Očigledno ćemo imati teškoće i probleme koji će se javljati na granici u vezi s tim pitanjem. I to nije samo pitanje Neuma, gdje apsolutno ne postoji saglasnost ni unutar same Komisije za granice, kao ni politička saglasnost o načinu na koji se Neum treba riješiti, već je to i pitanje Kostajnice. U ovom slučaju RS zastupa potpuno ispravan stav o tome da granica treba da ide sredinom rijeke Une. I mislim da je ovo pitanje koje urgentno na dnevni red treba da stavi najprije Predsjedništvo BiH, kao najviši politički organ.

NN: Poznat Vam je slučaj desetina porodica iz pojasa Kostajnice, čija su imanja na dijelu teritorije koju svojata Hrvatska, što znači uskoro u EU?

NOVIĆ: Mislim da će se ova pogranična pitanja rješavati jednim drugim sporazumom, a to znači da će biti urađene posebne propusnice, kako u pogledu zemljišta i imanja, tako i za one koji će imati poseban status u pojasu pet kilometara s obje strane granice. Tim propusnicama, koje će BiH izdavati za građane Hrvatske, a Hrvatska za građane BiH, to pitanje će se ublažiti. Međutim, ključno je što mi definitivno moramo utvrditi granicu BiH sa susjednim državama. Nevolja je što cijela BiH nema ni metar granice koji je usaglašen i potpisan s nekom susjednom zemljom, a najbliže smo da to uradimo sa Crnom Gorom. Očekujemo i da će Komisija intenzivirati svoje aktivnosti, jer i oni snose dobar dio odgovornosti što veoma sporo rješavamo neka pitanja.

NN: Kada već govorimo o tim propusnicama, zašto te porodice još niko nije obavijestio o procedurama njihove nabavke?

NOVIĆ: Uprava za indirektno oporezivanje i Granična policija BiH su dužni da građane informišu o načinu preuzimanja propusnica i prelaska granice. Jako je važno i što se očekuje stav Hrvatske i institucija EU o tome da li će se građanima BiH dozvoliti da granicu sa Hrvatskom prelaze s ličnom kartom.

NN: Mnogi u BiH, ali i Hrvatskoj, bili su razočarani najavama da će od 1. jula za ulazak u Hrvatsku ipak biti potrebni biometrijski pasoši.

NOVIĆ: Ovdje treba razlikovati dvije stvari. Prvo, Hrvatska je izdala saopštenje da se od 1. jula više neće moći ulaziti sa ranijim pasošima. Dakle, broj jedan je da svi građani koji ulaze u Hrvatsku, ako idu sa pasošem, moraju imati novi, biometrijski. I to je potpuno jasno, jer je biometrijski pasoš najveća garancija sigurnosti identifikacionog dokumenta. I to ne treba povezivati s ličnim kartama. Tek će biti donesena odluka da li će se moći prelaziti s ličnim kartama, a ja duboko vjerujem da će EU to dozvoliti. Sve ocjene ukazuju da BiH ima izuzetno kvalitetne identifikacione dokumente i stoga mislim da će naše lične karte, i ove nove koje su identične biometrijskim pasošima, ali i ove stare, važiti prilikom prelaska granice.

NN: Kada će se znati konačne odluke o tome?

NOVIĆ: Mi očekujemo da će konačna odluka biti donesena do kraja juna.

Tužno što su građani morali pred parlament

NN: Kako komentirate proteste građana ispred zgrade institucija BiH? Tu su bili i roditelji s bebama, koji su dobili veliku podršku javnosti.

NOVIĆ: Moram reći da je tužno što su mnogi građani morali da dođu pred zgradu parlamenta, jer se ovo pitanje moglo riješiti i prije godinu dana. Međutim, tada nisu bili ispunjeni politički i drugi uslovi. Mene istinski raduje što smo danas donijeli ovakvu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije