Intervju

Sredoje Nović: Neki zagovaraju sukobe u BiH

Sredoje Nović: Neki zagovaraju sukobe u BiH
Sredoje Nović: Neki zagovaraju sukobe u BiH

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, zbog posljednjih dešavanja u zemlji i složene političke situacije predviđa ulazak u potpuno nestabilan period.

U intervjuu za "Nezavisne" on naglašava da niko u BiH nije spreman da izvuče pouke o sigurnosnim kretanjima, što može izazvati teške posljedice.

"Ne mislim da može da bude rata kao rata, ali moram vam reći da ima različitih zagovaranja mogućih ograničenih dejstava i sukobljavanja unutar BiH. To neka niko ne isključuje, pa i oni koji nas uvjeravaju da toga ne može biti", upozorio je on.

NN: U kakvom su trenutno statusu izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH u vezi s kojima se vode brojne kontroverze među političkim faktorima i nevladinim sektorom?

NOVIĆ: Zakon stoji na istom onom mjestu gdje je i bio, dakle status kvo. On je već mjesecima u Domu naroda jer u BiH imamo određene snage koje nikako ne žele njegovo donošenje. Ključ je u tome što želimo tačno znati ko sve u BiH prebiva i gdje ima svoje prebivalište. Zaprepaštenje je da smo zadnjih dana utvrdili da u BiH gotovo 40 posto stanovništva nije evidentirano tačno prema broju u ulici gdje stanuje, što znači da su brojni građani prijavljeni u ovu ili onu ulicu, a sve su b.b. Imamo apsurdno stanje da naše građane, koji su bili s prebivalištem u BiH, hapse vani zbog terorizma i danas niko od bezbjednosnih struktura u BiH ne može da kaže gdje ko stanuje.

NN: Za političke predstavnike Bošnjaka i nevladine aktiviste iz RS ovaj zakon je neprihvatljiv jer navode da on ograničava slobodu kretanja na teritoriji cijele BiH i da je u suprotnosti s odredbama Dejtona?

NOVIĆ: Naprosto nemam drugi odgovor već da kažem da to nije tačno. Sve je to lažno dodvoravanje, prije svega populaciji izbjeglog i raseljenog stanovništva. Po ko zna koji put naglašavam, ako se u odnosu na izbjeglice i raseljene nijedna riječ postojećeg zakona nije promijenila u novom zakonu, to znači da je posrijedi potpuna politička manipulacija građanima.

NN: A ko građanima manipulira?

NOVIĆ: Onaj dio bošnjačkih stranaka koji ovaj zakon građanima predstavlja na potpuno netačan i nekorektan način. Ovdje nema niti jedne riječi koja je diskriminatorska, ili koja u bilo kojem segmentu ograničava kretanje i prijavljivanje građana. Druga je stvar što neki žele politički da manipulišu podacima o prebivalištu i boravištu kako bi mogli u izborima da manipulišu i izbornim rezultatima. To je, prije svega, politički neprihvatljivo, a s druge strane, i iz bezbjednosnih razloga. Dakle, građani BiH će moći i ubuduće da se prijavljuju gdje god to žele.

NN: Postoji li bojazan od dodatne destabilizacije zemlje u narednom periodu, pogotovo u mjesecima uoči opštih izbora koji se održavaju u oktobru?

NOVIĆ: Moram priznati da sam primijetio da se niko ne snalazi u ovim zbivanjima. A ne snalazi se u smislu izvlačenja zaključaka šta treba činiti, koje su to kratkoročne mjere koje treba preduzeti, a koje dugoročne. Sve se, istina, može potpuno smiriti, ali, kako god, bezbjednosna situacija je apsolutno narušena i ona će takva biti još najmanje godinu. Ja sam odavno govorio, onda kada su brojni dužnosnici, pa i policijski, ukazivali kako je, tobože, bezbjednosna situacija dobra, da to naprosto nije tačno. To se, nažalost, pokazalo, a ja mislim da ona može biti i mnogo komplikovanija nego što je sada. Mi, očigledno, nismo spremni da izvučemo pouke o nekim bezbjednosnim kretanjima, od slučaja "Jašarević", pa do situacije sa JMB i sada ovih demonstracija u kojima je bilo i paljenja, i zato ćemo, siguran sam, ući u potpuno nestabilno vrijeme. Ne mislim da će iz bezbjednosnih razloga biti nemoguće provesti izbore, ali siguran sam da će to biti jedan otežavajući faktor i možda čak i kod građana izazivati strijepnje i strah. I to neće dati realne rezultate izbora u oktobru.

NN: Znači da se spremimo, svašta nas očekuje?

NOVIĆ: Ne mislim da može da bude rata kao rata, ali moram vam reći da ima različitih zagovaranja mogućih ograničenih dejstava i sukobljavanja unutar BiH. To neka niko ne isključuje, pa i oni koji nas uvjeravaju da toga ne može biti. Lično mislim da i te kako može biti opasno za BiH u pojedinim dijelovima, a povodi mogu biti banalni i različiti, tako i oni koji se direktno izazovu zbog teške ekonomske situacije, ali na koje se uvijek kaleme i ekstremniji pojedinci. Zato u BiH svi moraju shvatiti da politička situacija direktno uzrokuje i bezbjednosnu. Jedno sa drugim je naprosto povezano. Mislim da će se situacija u BiH i politički zaoštravati, i to znatno, znatno više u narednom periodu.

Bunt

NN: BiH su potresli građanski protesti i bunt, a jedan od osnovnih uzroka, osim ogromnog nezadovoljstva obespravljenih radnika, je i besperspektiva za mlade, koji čine samo 12,7 posto zaposlenih u BiH. Šta država može uraditi prije nego što ostane bez desetina hiljada mladih i obrazovanih kadrova koji žele pobjeći vani?

NOVIĆ: Tužno je bilo gledati šta se zbiva u BiH. Jedan broj građana je izašao iz potpuno jasno opredijeljenih stavova, zbog neimaštine, bijede, nezaposlenosti, neadekvatnog školovanja, itd. Mislim da je ovo posljednji trenutak da sve vlasti u BiH shvate da se moraju mijenjati. I ovdje nije samo riječ o mijenjanju vlasti kao vlasti, već o mijenjanju prakse, cjelokupnog ponašanja od dna do vrha, o kompletnim reformskim procesima. Više ne možemo da idemo linijom nekog nezamjeranja, linijom partijske poslušnosti. Moramo definitivno da krenemo sa raščišćavanjem mnogo čega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije