Intervju

Staša Košarac: Priča o legitimitetu opasna igra SDS-a

Staša Košarac: Priča o legitimitetu opasna igra SDS-a
Staša Košarac: Priča o legitimitetu opasna igra SDS-a

Staša Košarac, novoizabrani poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da je SNSD treći put na opštim izborima potvrdio da je najjača stranka u RS.

On tvrdi da su "naprednjaci" iz RS, pogotovo SDS, raspolagali ogromnim količinama novca koji su nemilice trošili.

"Kažu da je SDS ili neko ko je sponzorisao tu partiju samo za vizuelni izgled kampanje i savjetodavne usluge platio dvjema beogradskim agencijama više od 1,5 miliona evra", kaže Košarac, koji je do sada obavljao funkciju potpredsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH.

NN:  Pozvali ste SDS da prizna poraz, ali oni tvrde da su izborni pobjednici i da je SNSD najviše izgubio....

KOŠARAC: Bosić (Mladen Bosić, lider SDS-a) punih šest godina članstvu i simpatizerima SDS-a govori da ne vjeruju prostoj matematici i svojim očima, već njemu, koji nakon svakog poraza tvrdi da je ta stranka pobijedila. Pogled na brojeve govori da je SNSD na opštim izborima treći put zaredom potvrdio da je najjača politička partija u RS i druga po snazi u BiH. Bosić odbijanjem da prizna poraz zapravo vara sopstvene birače u očajničkom pokušaju da se održi na čelu SDS-a. Istovremeno, on i družina iz takozvanog Saveza za promjene na svaki način po nalozima svojih stranih šefova pokušavaju da dovedu u pitanje legalitet izbornog procesa i legitimitet pobjednika. To je opasna igra, sračunata na dizanje tenzija u narodu i pokušaj nasilne promjene volje naroda, rušenja vlasti i institucija RS. Mi znamo šta su njihove namjere i naš najbolji odgovor biće da zajedno s našim partnerima brzo uspostavimo vlast na svim nivoima, što je proces koji je, kao što vidite, već počeo.

NN:  Ali u Savezu za promjene su gotovo ubijeđeni da će formirati vlast na nivou BiH, a i Bakir Izetbegović, lider SDA, je rekao da bi radije njih vidio u vlasti nego SNSD. Koji je scenario najizgledniji?

KOŠARAC:  Te izjave nemaju nikakve veze s realnošću, pogotovo nakon što su SNSD i HDZ potvrdili i učvrstili partnerstvo na svim nivoima vlasti. Kada tome dodate činjenicu da će SNSD, zajedno s koalicijom okupljenom oko DNS-a i SP-om, formirati Vladu RS i izabrati tri delegata u Dom naroda parlamenta BiH, jasno je da želje Bakira Izetbegovića i planovi stranaca, koji su takozvanom Savezu za promjene pružali punu podršku, neće biti ispunjeni. Kad je riječ o ljubavi Izetbegovića sa šefovima SDS-a i PDP-a, ona traje još od obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata, kada su lokalni čelnici te dvije partije ugostili Bakira u Istočnom Sarajevu. Ljubav je produbljena nakon što je Mladen Ivanić u Predsjedništvo BiH izabran bošnjačkim glasovima, a procvjetala je na ručku kojeg je Izetbegović priredio Bosiću u Sarajevu nekoliko dana nakon izbora. Bosić je, očigledno, izgubio politički kompas, ali njegovim političkim vratolomijama neka se bavi njegova stranka. Kad je riječ o Ivaniću i nesrećnoj činjenici da su drugi Srbima izabrali člana Predsjedništva BiH, on može da bira između uloge engleske kraljice, koja znači izolaciju od ostalih institucija vlasti, ili saradnje sa vlastima u Banjaluci i srpskim zvaničnicima u Sarajevu u odbrani interesa Republike Srpske. Vidjećemo šta će izabrati i kakav će biti naš odgovor na taj izbor.

Najbolji odgovor biće da zajedno s našim partnerima brzo uspostavimo vlast na svim nivoima

NN:  Govorite da stranci žele da naprave vlast na nivou BiH od narodnjačkih partija, a to znači bez SNSD-a. O čemu se tu radi?

KOŠARAC: Riječ je o skupo plaćenoj američko-njemačkoj ideji, na čiju su realizaciju SDS i PDP, željni vlasti po svaku cijenu, bezglavo pristali. Kažem skupo plaćenoj jer su "narodnjaci" iz RS, pogotovo SDS, raspolagali ogromnom količinom novca, koji su nemilice trošili u kampanji. Kažu da je SDS ili neko ko je sponzorisao tu partiju samo za vizuelni izgled kampanje i savjetodavne usluge platio dvjema beogradskim agencijama više od 1,5 miliona evra. Opasno je to što je taj novac trebalo opravdati nakon izbora vođenjem politike koja je suprotna interesima naroda, pod plaštom slatkorječive priče o investicijama, otvaranju novih radnih mjesta i borbi protiv kriminala i korupcije. SDS-u i PDP-u niko nije branio da tu priču provedu u djelo u opštinama u kojima su dobili lokalne izbore, ali se ništa od toga nije desilo. Naprotiv, te opštine drastično su stagnirale u razvoju, a lokalni moćnici ponovo su se, kao i prije više od jedne decenije, uortačili s ostacima kriminalnih grupa koje su razbijene nakon što je SNSD preuzeo vlast u RS. Ogromna većina građana prepoznala je činjenicu da bi dolazak SDS-a na vlast značio povratak na staro, na vrijeme kada su zemljom harali kriminalci, a stvarnu vlast imali strani moćnici. Zato su SDS i PDP žestoko kažnjeni upravo u opštinama u kojima su vršili lokalnu vlast.

NN:  U prethodnim godinama optuživali ste SDA da blokira procese na nivou BiH. Kako ćete raditi s njima i šta mislite hoće li se promijeniti politika SDA nakon što su ubjedljivo pobijedili u bošnjačkom glasačkom tijelu?

KOŠARAC: Ne mogu da govorim u ime SDA, ali je činjenica da je ta partija, nakon izlaska iz Savjeta ministara BiH, na svaki način nastojala da blokira bilo kakav dogovor stranaka koje su vršile vlast u zajedničkim institucijama. Mi smo te poteze doživljavali kao predizborni marketing i otklon prema politici suparničkog SDP-a. Sada je situacija drugačija jer je SDA dobila najviše glasova Bošnjaka, a time i najveću odgovornost za stanje u BiH i za odnose sa strankama pobjednicama unutar srpskog i hrvatskog naroda.

Javljaju se preletači iz SDS-a

NN:  SDS je siguran da će njihove redove pojačati preletači iz vladajućih stranaka. Strahuje li SNSD od toga?

KOŠARAC:  To su gluposti i blef - igra koju opozicija koristi kako bi popravila svoju očajnu pregovaračku poziciju. Ne treba nasjedati na takvo blefiranje. Niko pametan ne bi pobjegao iz koalicije koja već sada ima većinu u NS RS. Naprotiv, pametni bježe iz takozvanog Saveza za promjene. Ovog trenutka mogao bih da vam nabrojim tuce zvučnih imena iz SDS-a koja su se, iz različitih razloga, poslije izbora javila rukovodstvu SNSD-a sa željom da sarađuju s nama. Naravno da među njima ima i poslanika u novom sazivu Narodne skupštine, ali nije vrijeme da se s njihovim imenima izlazi u javnost. To je prava istina u priči o preletačima i o stabilnoj skupštinskoj većini koja će podržati novu vladu SNSD-a i naših koalicionih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije