Intervju

Vlajki: U RS postoje povlaštena klasa i tajkuni

Vlajki:  U RS postoje povlaštena klasa i tajkuni
Vlajki: U RS postoje povlaštena klasa i tajkuni

U RS postoje budžetska povlaštena klasa i tajkuni, dok većina građana živi u siromaštvu, izjavio je Emil Vlajki, kandidat za predsjednika RS i predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde RS.

"Moramo krenuti od nule jer smo na nuli, osim povlaštene klase. Moramo krenuti s onim što imamo, a onda malo-pomalo poboljšavati kvalitet života", rekao je on.

NN: Šta birači biraju ako zaokruže Vaše ime i ime Vaše stranke na predstojećim izborima?

VLAJKI: Mi se obraćamo onim biračima koji ne izlaze na izbore zato što misle da nema vajde da izlaze, koji su depremirani, koji ne vide budućnost. Njih je barem 50 odsto. Naša poruka njima je šta ćemo im osigurati u smislu najosnovnije ljudske potrebe da bi dostojno mogli živjeti kao ljudi. To je ono što se sad ne radi. Sad imate budžetsku povlaštenu kastu i tajkune.

NN: Na čemu biste Vi bazirali ekonomiju?

VLAJKI: Sadašnja ekonomija je takva da su bogati sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji. Umjesto ekonomije treba uvesti pojam gospodarstvo. A to znači tako raspolagati resursima da dođe do prosperiteta i da svi ljudi mogu osjetiti dobrobit tog prosperiteta. Moramo krenuti od nule jer smo na nuli, osim povlaštene klase. Moramo krenuti s onim što imamo, a onda malo-pomalo poboljšavati kvalitet života. Kao sveučilišni profesor, ako ovako nastavimo, mogu reći da će doći do jedne vrste policijske represije nad narodom ako ne pobijedimo mi - ili možda još netko tko ima slične ideale, mada ne znam tko bi još tu mogao biti. Narod će sve teže i teže živjeti ako se nastavi ovakva situacija.

NN: To sam htio pitati. Da li na političkoj sceni postoje partije po programu slične Vašoj?

VLAJKI: Žao mi je što je to tako, ali teško. Pojavio se Jovičić s partijom s kojom zagovara političku pravdu, ili nešto takvo. Još ne znam kako se to sve skupa desilo i koje su im namjere. Za mene se zna, za njih ne baš. On je bio ministar unutrašnjih poslova. Ja i on smo u dobrim odnosima, ali ne znam kakve imaju planove, oni kao stranka nisu poznati. Ne znam koja mu je politička orijentacija. Možda je sve ono što on govori točno. On nema razrađen program kao što ga mi imamo. Svi oni obećavaju, ali nitko ne pravi analizu. Analiza koju smo mi napravili i predstavili "Narod nije stoka" će biti najznačajniji politički dokument u narodu u narednih petnaestak dana.

NN: Spominjete partije bez programa i raslojavanja u našem društvu. Po Vašem mišljenju, da li je to u pitanju sistemski problem ili je do pojedinaca?

VLAJKI: To jeste sistemski problem jer je ovo pljačkaški sistem. Mi ni 19 godina nakon Dejtona nemamo strategiju razvoja RS! Mi se svake godine krpamo i pravimo svakih šest-sedam mjeseci rebalanse budžeta. A onda, mi smo protektorat. Kako ćete razvijati jednu zemlju kao protektorska teritorija?

NN: Postoji li onda bilo koja partija s kojom biste mogli dijeliti vlast?

VLAJKI: Ne znam s kim bismo mogli ući u vlast. Ušao bih u vlast sa svima onima koji bi jačali i osamostaljivali RS.

NN: Mislite jačanje u ekonomskom smislu?

VLAJKI: Ne, ne, ne! To je cjelina. Jednako je važna i kultura, i drugo. Nisam siguran da se ti segmenti mogu odvajati. Ja sam prvi da BiH ostane cjelovita, nemam ništa protiv toga. Ja sam živio u Sarajevu, tamo sam djelovao kao sveučilišni profesor, moja bivša supruga je muslimanka, moj sin Vedran je 50 odsto musliman. Ali ne mogu oni kazati: "Vi Srbi imate rezervnu domovinu u Srbiji, a Hrvati u Hrvatskoj". Ne mogu oni govoriti: "Vi ste genocidan narod", "Vi ste šumska republika".

NN: Vi kao da anticipirate moja pitanja. To sam i htio da pitam: Kako vidite BiH i RS?

VLAJKI: Tu postoje dvije varijante. Ili će ovaj politizirani islam, dakle ne islam kao vjera, bujati i onda ćemo se morati rastajati. Ili neće biti dovoljno snaga u RS da sačuvaju samostalnost, i toga se najviše bojim. I onda će praktično RS suštinski nestati unutar BiH i bošnjačka vlast će postati dominirajuća. To je ono što smatram najopasnijim scenarijom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije