Intervju

Željko Komšić: Nećemo blokirati uspostavu vlasti

Željko Komšić: Nećemo blokirati uspostavu vlasti
Željko Komšić: Nećemo blokirati uspostavu vlasti

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte BiH (DF) i aktuelni član Predsjedništva BiH, kaže da njegova stranka neće blokirati uspostavu vlasti nakon oktobarskih izbora, makar bila i u opoziciji.

Ističe i da mu je muka od političkih svađa koje nikuda ne vode.

"Nemojte da se i dalje politikom bavimo na ovaj naš primitivni, balkanski način", poručio je Komšić, nosilac liste DF-a za Predstavnički dom bh. parlamenta.

Riječima čuđenja i nevjerice Komšić je prokomentarisao pitanje o kandidatu DF-a Emiru Suljagiću, za kojeg je ranije rekao da je spreman poginuti za ovu zemlju.

"Od člana Predsjedništva BiH se to očekuje - da pogine za ovu zemlju. On je član Predsjedništva i to mu je sveta dužnost", naglasio je Komšić.

NN:  Predizborni slogan Vaše stranke je "Odlučno u promjene" iako ste Vi osam godina u vlasti. Je li ovo priznanje da ni Vaš angažman u Predsjedništvu BiH nije bio najbolji?

KOMŠIĆ: Ja, lično, nisam opozicija, ali Demokratska fonta nije bila ni vlast ni opozicija jer je tek napravljena. Kad smo kod mog rada u Predsjedništvu BiH, je li to nešto nije štimalo u budžetu, u vanjskim poslovima i odbrani? Tu je sve štimalo. Ako je neki organ vlasti radio u ovoj državi, to je Predsjedništvo BiH.

NN:  Proljetos ste izjavili da će DF imati kandidata samo za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Zbog čega ste promijenili odluku pa prijavili i kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

KOMŠIĆ: To smo uradili zato što su pretukli profesora Slavu Kukića. Poslije toga se njegova porodica žestoko opirala tome da on bude naš kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kad već u našem političkom životu imamo odnos da tučemo kandidate koji nam se ne sviđaju, a znate da je pretučen zbog njegovih stavova i izjava, morali smo reagovati. Nakon što je Kukić odustao iz porodičnih razloga, mi smo se našli u problemu šta uraditi. Znate kako su mene krstili - da sam prevara za Hrvate, pa i za Bošnjake, a za Srbe sam navodno odavno prevara. Zato je naša odluka bila da, nakon odustajanja gospodina Kukića, pokažemo da ne varamo nikoga. Ako ja nisam valjao kao Hrvat koji živi u Sarajevu, ne znam šta bi prigovorili Kukiću, Hrvatu iz Hercegovine. Politički nije pragmatično ići sa dva kanidata, mi smo to ipak odabrali jer mislimo da je princip važniji od gole pobjede.

NN:  Je li tačno da ste s liderom HDZ BiH Draganom Čovićem dogovorili da nećete kandidirati jako političko ime za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

KOMŠIĆ: Nije tačno. Sve što sam pričao sa Čovićem, Martinom Ragužem, Živkom Budimirom, Fahrudinom Radončićem, isto je kao ono o čemu pričam s gospodom Radmanovićem i Izetbegovićem - isključivo o potrebi da se u ovoj zemlji brzo uspostavi vlast nakon izbora. Ako opet razvučemo godinu, godinu i po, to ne bi bilo dobro. Moj stav je da DF sigurno neće biti stranka koja će onemogućavati uspostavljanje vlasti makar bili i opozicija. Neki su drugi, a to nije Čović, tražili da ne idemo s ovim ili onim kandidatom. A ko su ti drugi, neka ostane za neko dugo vrijeme.

NN:  Poslije odustajanja Slave Kukića, DF je imao problema i s kandidaturom Zore Terzić-Šeremet, koja je navodno odustala zbog prijetnji, pa ste "preko noći" kandidovali Antu Popovića za hrvatskog člana Predsjedništva...

KOMŠIĆ: Svakom na obraz on što izjavljuje i radi. Rečeno nam je da je dobila prijetnje i zbog njih napustila BiH. Na kraju je žena došla u MUP i rekla da joj niko nije prijetio. Ne znam zašto je odustala, ali poštujem. No, sigurno vam je jasno u kakvoj zemlji živimo i kako ko koga plaši i prijeti mu. Neki su sve plakate HDZ 1990 i neke naše zapalili u Livnu, u kojem živi gospođa Terzić-Šeremet. Nemojte mi reći da tu nema prijetnji. Nemojte da se pravimo naivni i ludi. Kukić nije pretučen zbog frizure, nego zbog političkih stavova i kandidature, a istraga nikad nije završena.

NN:  Ukoliko pobijedi Emir Suljagić, kandidat DF-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, očekujete li da će biti lojalan politici i principima Vaše stranke, budući da je dosad za kratko vrijeme promijenio dresove dvije partije?

KOMŠIĆ: Ne razumijem logiku kojom se Vi krećete. Suljagić mora biti lojalan Ustavu i zakonu, sve ostalo na stranu. On mora raditi po Ustavu i zakonu i samo tome mora biti lojalan. Nikome više ne treba da bude lojalan, pogotovo ne meni ili stranci. Razumijem da logika Vašeg pitanja postoji u našem političkom životu, ali to je naopako i nigdje ne vodi.

NN:   DF je predstavljen kao nova snaga na političkoj sceni - šta ta nova snaga može ponuditi BiH?

KOMŠIĆ:  Prije svega, u DF je 99 odsto novih ljudi, a u BiH se 20 godina u politici vrte sve isti ljudi, uključujući i mene. Mi imamo nove ljude i imamo strog režim pri prijemu ljudi u stranku. Težište politike DF-a je nesporan odnos prema BiH, prema Ustavu i zakonu, prema etničkoj ravnopravnosti i ravnopravnosti svih ljudi. Nismo htjeli ići u teme koje produciraju dalje svađe i netrpeljivosti, nego se orijentišemo na ekonomske stvari. Sve vam je džaba ako nam ekonomija nastavi kliziti prema ponoru. Težište treba da bude na proizvodnji, ne na uslugama, na poljoprivredi i državnoj banci, koja će deponovanjem budžetskih sredstava moći ojačati toliko da sutra svojom politikom kamata utiče na konkurenciju prema stranim bankama pa da i one spuste svoje kamate. Sve s ciljem da novac bude jefitniji i dostupniji ljudima koji žele pokrenuti neki biznis. Ne zaboravljamo ni politička prava, zdravstvo, obrazovanje, socijalnu zaštitu, boračka pitanja.

NN:   Kažete da izbjegavate teme koje produciraju dalje svađe, a istovremeno kao Suljagićevu prednost u odnosu na ostale kandidate za bošnjačkog člana Predsjedništva ističete to što bi "on poginuo za ovu zemlju". Da li je ovaj militaristički rječnik ipak prepadanje građana iza kojih je krvavi rat?

KOMŠIĆ:  Ako to pitanje budem komentarisao, komentar neće biti lijep. Prepadanje građana je spremnost za boriti se za BiH? Učiniću Vam uslugu ako se pretvaram da nisam čuo Vaše pitanje. Boriti se za BiH ima militaristički prizvuk?! Hoćete reći da sam ja militarista zato što sam se borio za BiH? Sutra bih to isto uradio! Od čovjeka koji pretenduje da bude na čelu ove zemlje očekuje se na kraju i to - da bude spreman poginuti za nju. Zašto je to kod nas nenormalno i kakve veze ima rat s tim? Od člana Predsjedništva BiH se to očekuje - da pogine za ovu zemlju. On je član Predsjedništva i to mu je sveta dužnost, on to mora da radi. Ako to isto pitanje postavite u nekoj drugoj zemlji, dobro ćete proći ako Vas ne izbace.

NN:   Kako ocjenjujete rad aktuelnog saziva Predsjedništva BiH i koji bi personalni sastav u ovoj instituciji nakon izbora bio najbolji za interese sva tri naroda i ostalih?

KOMŠIĆ:  Ovaj saziv Predsjedništva BiH je veoma dobro radio. Hiljade odluka donesene su konsenzusom, a bilo je teških odluka. U bivšem sazivu je bilo problema i političke tvrdoglavosti, ali u ovom sazivu ne. Zadovoljan sam kako je ovo Predsjedništvo radilo: brzinom donošenja odluka, komunikacijom i međusobnim odnosima. Nevažno je šta mislim o personalnom sastavu novog saziva Predsjedništva BiH. Biće oni koje narod izabre i ja ću to prihvatiti.

NN:   Ako DF osvoji dovoljan broj mandata u parlamentima, koje su Vam stranke najprihvatljiviji partneri za saradnju?

KOMŠIĆ:  One s kojima ćemo se moći dogovoriti o ovim bazičnim ekonomskim prioritetima i to će biti naš uvjet za saradnju. To bi trebalo da bude osnova svake vlasti - možemo li ili ne možemo nešto uraditi da izađemo iz ekonomskog blata u kojem se nalazimo. Ako ćemo ići tako da dijelimo meni elektroprivreda, tebi telekom, onda uopšte ne treba da se bavimo politikom. U formiranju vlasti prvo treba voditi računa ko ima povjerenje naroda pa onda dogovoriti prioritete rada. Meni je muka od svađanja i prepiranja koje nigdje ne vodi i neću tako da se bavim ovim poslom. Nemojte da se i dalje politikom bavimo na ovaj naš primitivni, balkanski način.

Vrhunac licemjerja

NN:   Kako gledate na optužbe zvaničnika USAID-a i američke ambasade na račun domaćih vlasti da ne rade ništa na saniranju posljedica poplava? Je li to, kako tvrde prozvani političari, uključivanje stranaca u predizbornu kampanju?

KOMŠIĆ: Ne možete se tog "uplitanja" sjetiti samo onda kad vama odgovara. I prije je tako bilo, samo sad je ovima što se bune protiv izjava američkih zvaničnika, ranije to isto odgovaralo. Nemojte da budemo šampioni licemjerja. Kad jednom nešto kažete, držite se toga. Istim tim kojima sad to smeta, nije smetalo kad su strani zvaničnici isto to govorili, ali protiv nekih drugih. Prije su aplaudirali izjavama američkih zvaničnika, koje su možda bile i grublje od ovih sada. To je vrhunac licemjerja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije