BiH

I ovi izbori žene gurnuli u zapećak, u tri opštine uopšte nema odbornica

I ovi izbori žene gurnuli u zapećak, u tri opštine uopšte nema odbornica
I ovi izbori žene gurnuli u zapećak, u tri opštine uopšte nema odbornica

BANJALUKA - Zastupljenost žena u opštinskim i gradskim parlamentima RS će i nakon ovih lokalnih izbora biti zanemarljiva, pa će u odborničkim klupama biti svega 13 odsto pripadnica slabijeg pola.

Naime, prema podacima objavljenim od strane Centralne izborne komisije (CIK) BiH, u 62 lokalne zajednice u RS mjesta ima za 1.275 odbornika, od čega će samo 161 biti žena.

Tako u RS imaju čak tri opštine koje u naredne četiri godine među odbornicima neće imati nijednu ženu, a to su Donji Žabar, Ribnik i Rudo. Međutim, posebno čudi činjenica da će u nekim od najvećih lokalnih zajednica u RS, poput Banjaluke, Prijedora, Doboja i Bijeljine, biti najviše po tri žene odbornika.

Posmatrajući učešće žena u pojedinačnim skupštinama opština i gradova stičemo utisak da ih je zaista nedovoljno, a zvanični podaci pokazuju da će najviše žena imati opštinski parlament u Laktašima, i to njih osam od ukupno 29 odbornika koliko opština ima. Nakon Laktaša najviše žena u odborničkim klupama će imati Novi Grad, Modriča i Kupres - po šest od ukupno 27 u prve dvije opštine, odnosno 11 odbornika u Kupresu.

Po ovim podacima opština Kupres je jedina koja će u naredne četiri godine imati većinu pripadnica ljepšeg pola u Skupštini opštine. Odmah iza njih slijede Gradiška, Jezero i Kalinovik, u kojima će građane zastupati po pet žena, te Kozarska Dubica, Šamac, Petrovac, Čelinac, Istočni Drvar, Mrkonjić Grad, Zvornik, Šipovo, Bratunac, Istočna Ilidža, Istočni Stari grad, Pale, Istočni Mostar, Foča, Ljubinje i Trebinje, koji će u svojim parlamentima imati po četiri žene. Ostale opštine RS će u skupštinskim klupama imati po tri ili manje žena, boraca za prava građana. Dijana Tepšić, portparol Gender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS, rekla je da je zastupljenost žena u lokalnim organima vlasti još veoma niska i nedovoljna za uticaj na donošenje važnih odluka za stanovništvo u lokalnim zajednicama. Ona je navela da Zakon o ravnopravnosti polova BiH propisuje minimalno 40 odsto učešća manje zastupljenog pola na mjestima odlučivanja i upravljanja.

"Taj procenat bi se smatrao zadovoljavajućim, naročito imajući u vidu da žene čine polovinu stanovništva u RS", kazala je Tepšićeva i dodala da je teško davati paušalne ocjene ko su bolji parlamentarci, ali je sigurno da žene u političko i javno odlučivanje unose novu perspektivu i različitost mišljenja, kao i drugačije vrste prioriteta koji su mnogo bliži svakodnevici i životu svih ljudi.

Komentarišući ove podatke Tanja Topić, politički analitičar, smatra da su ovi izbori pokazali osjetan pad zastupljenosti žena.

"Mene više zabrinjava mala zastupljenost žena kao kandidata, ali i mali broj osvojenih načelničkih pozicija. Očito se potvrđuje rigidan tradicionalni stav ovog društva, prema kojem žene nisu za mjesta na kojima se odlučuje", rekla je Topićeva i dodala da su političke partije ispoštovale zakonsku obavezu o zastupljenosti žena na listama koje su otvorene.

Ona je navela da su žene polovina biračkog tijela, ali da je očigledno da žene nisu glasale za žene.

Najveća zastupljenost žena u Skupštini

Laktaši                                             8

Modriča, Kupres, Novi Grad           6

Gradiška, Jezero Kalinovik             5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije