Nezavisni stav

Evropske (dez)integracije

Evropske (dez)integracije
Foto: N.N. | Evropske (dez)integracije

Šest godina je prošlo otkad je BiH podnijela zahtjev za kandidaturu u EU, a datum prihvatanja kandidature i dobijanje datuma za početak pregovora nisu ni na horizontu.

Da bi se ispravno razumjelo zašto EU integracije BiH napreduju tako sporo, prvo treba znati da su političke strukture u BiH preko klijentelističkih mreža povezane s različitim izvorima prihoda s državom, najčešće kroz javne nabavke i korumpirano pravosuđe, koje "aminuje" svaku kriminalnu aktivnost. Osnovni princip evropskih integracija je poštovanje vladavine prava, što znači da su ambicije BiH da postane dio EU u direktnoj koliziji s ambicijama bh. političarima da se ništa ne promijeni. S obzirom na to da EU integracije imaju široku podršku u narodnim masama, naši političari ne smiju javno priznati da ne žele u EU i zato svakodnevno gledamo ovu predstavu, gdje se političari kao trude, a ništa se ne mijenja.

S druge, pak, strane, EU ne želi da primi još zemalja poput Mađarske u svoj blok, odnosno onih koje nemaju istinsku volju da primijene evropske vrijednosti. Znači, usporavanje evropskih integracija - ovakve BiH kakva sada jeste - u obostranom je "interesu". To je perverzija trenutne situacije.

Jedini koji tu nešto mogu promijeniti su sami građani, međutim građanske inicijative oslabljene su upravo potezima same međunarodne zajednice. Svi zakoni koji bi trebalo da kreiraju pravnu državu (Izborni zakon, VSTS, Zakon o javnim nabavkama...), napisani su od strane međunarodne zajednice upravo za naše korumpirane političke elite. Međunarodna zajednica podilazila je našim političarima da bi ih odobrovoljila za sprovođenje reformi, ne shvatajući, ili ne želeći da shvati, da nas pisanje zakona po mjeri korumpiranih političara samo udaljava i od EU i od bilo kakvog normalnog života, a političare ohrabruje da svoje zahtjeve stalno povećavaju. 

S obzirom na to da građani shvataju da je cijeli sistem okrenut protiv njih, čine jedino što im je preostalo - sele se u zemlje EU. Oni su odlučili da će živjeti u EU, pa makar to značilo da neće živjeti u BiH.

Da bi se nešto istinski promijenilo, međunarodni zajednici moraju promijeniti odnos prema našim političkim elitama. A to, zasad, ide jako teško.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije