Nezavisni stav

Investicije na čekanju

Investicije na čekanju
Foto: N.N. | Investicije na čekanju

Parlament Federacije BiH trebalo bi nakon skoro dvije godine naredne sedmice da imenuje komisiju za vrijednosne papire FBiH. Međutim, pitanje je hoće li u ponedjeljak Predstavnički dom FBiH dati zeleno svjetlo za imenovanje, s obzirom na to da parlamentarci imaju niz primjedaba na nove članove Komisije.

Neki čak i tvrde da je ovaj put ispoštovan samo nacionalni ključ, ali da ne znaju koliko su predloženi članovi od strane predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika stručni. Pitanje je koje su i kakve njihove kvalifikacije, jer poslanici nisu dobili podatke o njima, pa čak ni o njihovoj stručnoj spremi.

Za neke od predloženih kandidata već se zna da su bili bliski nekim strankama, a neki od članova su obnašali i dužnost vijećnika.

S druge strane, veliki je pritisak poslovne zajednice, ali i međunarodnih zvaničnika da se što prije oformi ova komisija, jer veliki broj investicija i započetih projekata u Federacij stoji zbog toga.

Nepostojanje dogovora između koalicionih partnera u Federaciji BiH (SDA - HDZ BiH) koči mnoge projekte. Partneri ne mogu da se dogovore ni oko popunjavanja Vlade FBiH, u kojoj trenutno nedostaju dva ministra iz reda Bošnjaka.

Ipak, veliki broj parlamentaraca gaji optimizam da će do kraja jula Federacija dobiti komisiju za vrijednosne papire i da će jedan od gorućih problema u ovom entitetu biti riješen.

Međutim, opozicija i nije optimistična po ovom pitanju s obzirom na to da, kako neki od njih ističu, ni ovi prijedlozi nisu urađeni po pravilima.

Šta god da se desi ispašta i ispaštaće poslovna zajednica u Federaciji BiH, koja već skoro dvije godine čeka da se stvari pomaknu s mrtve tačke, jer većina dirketora firmi ne može se upisati u registar vrijednosnih papira, milionske investicije čekaju da komisija počne s radom kako bi se implementirale, a kad će do toga doći još se ne zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije