Nezavisni stav

Kockanje s BiH

Kockanje s BiH
Foto: N.N. | Kockanje s BiH

"Otvoreni Balkan" jedina je inicijativa koja je uspjela da načini istinske korake u uklanjanju administrativnih barijera i afirmaciji četiri slobode - slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, kamena temeljca EU.

Stoga je potpuno neshvatljivo odbijanje BiH da u ovu inicijativu uđe. Skepsu najviše pokazuju političke strukture u Sarajevu, uprkos tome što ih administracija Džoa Bajdena, američkog predsjednika za kojeg tvrde da je njihov prijatelj, najdobronamjernije ubjeđuje da BiH u ovu inicijativu uđe što je prije moguće, jer će u suprotnom biti potpuno isključena iz svih ekonomskih tokova.

Upravo je ovakvu poruku prenio i Gabrijel Eskobar, specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan. Američki zvaničnici zabrinuti su zbog zaostajanja BiH i smatraju da je ova inicijativa jedino što trenutno postoji kao magnet za ekonomsko integrisanje u regionu. Eskobar to ne čini jer je veliki fan Srba ili Srbije, nego zato što je potpuno iracionalno odbijati ekonomsko integrisanje čiji su garant SAD, a postepeno sve direktnije i EU, koje će stabilizovati region, privući ga zapadnim standardima i tijesno integrisati u evropski ekonomski i vrijednosni prostor. Amerika želi da se što prije postigne dogovor u BiH o uklanjanju političkih blokada, a da se onda prione na posao ekonomskog uvezivanja i otvaranja perspektive za sve građane.  Uprkos svemu tome, u BiH tajac. Taj kapric se jedino može objasniti tvrdoglavošću ili nekom vrstom iracionalne ljutnje. Kako drugačije? 

Oni koji smatraju da je ignorisanjem "Otvorenog Balkana" BiH izabrala pametnu strategiju treba da se zapitaju ima li takva BiH budućnost? Sjećaju li se aprilskog paketa ustavnih promjena, koji je odbio Haris Silajdžić? Ako se sjećaju, onda se sjećaju da su ih i tada njihovi američki prijatelji, koji su s Ričardom Holbrukom kreirali Dejton, molili da to ne odbacuju. Međutim, iracionalna želja za političkom dominacijom nad Srbima i Hrvatima očigledno je bila jača od svakog argumenta. Ja razumijem bošnjačku frustraciju nekim potezima rukovodstava Srba i Hrvata u BiH, ali kako se ti problemi drugačije mogu riješiti osim dijalogom i uvažavanjem? 

Ako misle da je odbijanje "Otvorenog Balkana" pametna strategija, neka se zapitaju gdje bi BiH danas bila da je bilo malo više pameti i vizije te 2006. godine kada su odbacili ustavne reforme. 

Odbili su aprilski paket jer su tražili sto odsto BiH, a svi zajedno smo dobili jednu veliku nulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije