Nezavisni stav

Lana i izborna godina

Lana i izborna godina
Foto: N.N. | Lana i izborna godina

Bazen? Može. Novac? I to može. Diplomatski pasoš? Nikakav problem. Ovako danas izgleda gužva političara u vezi sa Mostarkom Lanom Pudar koja je na fantastičan način osvojila dvije medalje na Evropskom prvenstvu u plivanju u Rimu.

Zlato i bronza, malo li je za djevojčicu od 16 godina koja dolazi iz zemlje u kojoj su vrhunski rezultati pravi raritet i baš kao i adekvatna sportska borilišta.

I ti rezultati kada se dese isključivo su produkt mukotrpnog zalaganja sportiste i užeg kruga oko njega, a nikako sistemskog pristupa države ovom pitanju.

Da budemo iskreni u BiH postoji neka vrsta sistema podrške sportu, ali ona funkcioniše tako što se prvo sačeka da neko nešto napravi pa se onda brže-bolje krene sa busanjem u prsa i hvalisanjem tipa "naša Lana".

Da paket bude kompletan tu su i određena finansijska sredstva umotana u ukrasni papir uz poruku "mi mislimo na budućnost ove zemlje". I još ako sportista ima sreće da je izborna godina, ima da preliva od darova.

Kažu da se poklonu u zube ne gleda i Lana je bez imalo sumnje zaslužila mnogo više, ali ipak ovo je samo maskiranje pravog problema.

Uspostavljanje sistemske platforme podrške sportu u zemlji i dosljedno poštovanje svih njenih segmenata jedino je pravo i jedino rješenje koje će Lani, ali i svim ostalim talentovanim i predanim sportistkinjama i sportistima, pokazati da nisu sami u svemu ovome.

Ne treba zaboraviti ni sve one prije Lane koji upravo zbog nepostojanja sistema nisu uspjeli da ispune sav svoj potencijal, ali bolje ikad nego nikad. Zato umjesto čestitki, jednokratnih vidova pomoći i populističkih poteza svim Lanama u BiH napravite bazene i terene i omogućite im što bolje terene za rad i napredak.

Tek kada to ispunite bez imalo ustezanja kažite; "To je naša Lana" i možete da budete ponosni što dolazite iz zemlje koja je iznjedrila evropske i svjetske šampione.

Do tada sve ovo što što radite je jeftina predizborna kampanja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije