Nezavisni stav

Obezbijedite ljudima krov nad glavom

Obezbijedite ljudima krov nad glavom
Foto: Ilustracija | Obezbijedite ljudima krov nad glavom

Ni nakon nepunih sedam mjeseci ne nazire se kraj mukama mještana na zapadu Srpske pogođenih u decembru prošle godine razornim zemljotresom čiji je epicentar bio u Petrinji.

Stravično podrhtavanje tla iselilo je mnoge iz njihovih kuća, koje čekaju obnovu, dok vrijeme protiče.

Kao dlanom o dlan doći će jesen, kiše i hladnije vrijeme, a obnovu čekaju brojni objekti u Kostajnici, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici.

Dubičanima je, recimo, potrebno napraviti oko 30 novih kuća, dok je u Kostajnici na čak 937 objekta utvrđena šteta, od čega ih je 13 za rušenje.

Opštinska rukovodstva tvrde da su se prihvatili posla i da su u toku procedure koje bi trebalo da rezultiraju obnovom razrušene imovine.

Međutim, poučeni ranijim iskustvima, takve procedure mogu i te kako da se oduže, a vremena za čekanje nema.

Osim toga, kako sada stvari stoje, vlasnici oštećenih kuća, štala, garaža i ostalih građevina, po svemu sudeći, umjesto para, moći će da računaju na građevinski materijal.

Šta to u konačnici može da znači? Ako neko, kojim slučajem, ne može da čeka i sanira štetu svojim parama, šta će njemu značiti kada kasnije dobije građevinski materijal?

Saniranje zemljotresom porušene imovine ne smije da čeka. Nikako u zimu ne bi trebalo ući sa ovim problemom. Sramota je da se sa ruševinama na sve strane dočeka prva godišnjica razornog zemljotresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije