Nezavisni stav

Prevoz za siromašne

Prevoz za siromašne
Foto: N.N. | Prevoz za siromašne

Cijene nafte i plina divljaju na svjetskom, ali i na domaćem tržištu, a time su, možda, ponajviše pogođeni prevoznici putnika u gradskom, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju.

Osim toga, prevoznike putnika teško je pogodila i pandemija korona virusa, s obzirom na to da je tokom prošle godine mjesecima bio blokiran promet putnika na svim relacijama, te da se putnici u javni prevoz još nisu vratili u onom omjeru koji je bio prije izbijanja pandemije.

Iako prometnici u javnom saobraćaju traže da bar na neko vrijeme budu oslobođeni dažbina i akcize na gorivo, teško da će im taj zahtjev biti ispunjen s obzirom na to da su na snazi blokade institucija na nivou BiH koje bi treblao da donesu takve odluke.

Tražili su predstavnici Udruženja prevoznika sastanak s resornim ministrom, pišu i zahtjeve Vijeću ministara i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, ali odgovora nema. Čini se da niko nije zainteresovan da rješi problem prevoznika, a time i građana koji su prinuđeni da koriste javni prevoz.

Ukoliko ne bude pomoći institucija, prevoznici će biti prinuđeni da redukuju saobraćaj, odnosno da ukinu pojedine autobusne linije, te da na kraju povećaju cijenu karata, što će biti još jedan udar na džepove građana.

Biće teško s obzirom na to da znamo da u Bosni i Hercegovinu usluge javnog prevoza koriste najsiromašniji građani, te će im ukidanje pojedinih linija značiti dodatne probleme. Sarajlije to najbolje znaju, jer su godinama, dok "Centrotrans" nije ušao s vozilima u javni prevoz u Kantonu Sarajevo, pojedini padinski dijelovi grada bili uskraćeni za javni prevoz.

Hoće li vlast ponovo dozvoliti da građani u oba entiteta budu uskraćeni za kvalitetan i uredan javni prevoz, pitanje je na koje bi neko trebalo da da odgovor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije