Nezavisni stav

Vatrogasci vatru gase golim rukama

Vatrogasci vatru gase golim rukama
Foto: Ilustracija | Vatrogasci vatru gase golim rukama

Kiša koja je u utorak poslijepodne pala u Bosni i Hercegovini spasila je stanovnike Donje Jablanice da ne ostanu bez svojih domova, jer je požar sa Čvrsnice koji se spustio na 1.000 metara do naseljenog područja prijetio naseljima.

Deset dana bjesne požari u Hercegovini, gore Jablanica, Stolac, Široki Brijeg. Mostarci se guše u dimu, a vlasti ne reaguju adekvanto. Vatrogasci vatru gase golim rukama, nemaju dovoljno opreme, a i ono što imaju zastarjelo je i ne može poslužiti.

Novaca ima, ali gdje je usmjeren - to niko ne zna. Građani Federacije BiH svaki mjesec izdvajaju novac tačno namijenjen u svrhu zaštite od požara, mjesečno se prikupi oko dva miliona, a godišnje više od 27 miliona KM. Međutim, Federacija nema Program zaštite i spasavanja još od 2010. godine. Vlada Federacije je bila donijela odluku o nabavci kanadera, ali ta odluka nikad nije realizovana, a razlozi su za javnost još nepoznati.

Iz Federalne uprave civilne zaštite opravdanje za to imaju – kažu, kanaderi se više ne proizvode. Pa dobro, kanaderi se ne proizvode, ali ih ima za kupiti, proizvode se letjelice za gašenje požara, proizvode se er tratokri.

Niko u vlasti u Federaciji BiH ne može javnosti ponuditi odgovor zbog čega nemaju program za zaštitu i spasavanje. Kažu, plan imaju, ali im je on slab s obzirom na činjenicu da svake godine Hercegovina ima problem s požarima, a veliki dio države je 2014. godine bio suočen s poplavama.

Ko je odgovoran? Parlamentarci tvrde da oni nisu odgovorni, jer oni samo predlažu, a izvršna vlast donosi odluke, Vlada šuti, a FCUZ kaže da ima plan, da rade na tome da urade analizu koja je najbolja letjelica za nabaviti i da pripreme sve uslove za tu letjelicu, dok deset godina stanovnici Hercegovine imaju isti problem, šuma gori, nestaje drveće, uništava se priroda, ljudi strahuju za svoje domove, a vlast i oni koji su zaduženi za zaštitu i spasavanje samo prave planove koji su daleko od realizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije