Obrazovanje

Školuju prosječne, talente guše

 Školuju prosječne, talente guše
Školuju prosječne, talente guše

BANJALUKA - U sistemu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Srpskoj ne postoji model procjene djece talenata, kao ni programi prilagođeni njihovim potencijalima.

Zbog toga je Strategijom razvoja obrazovanja od 2015. do 2020. godine posebno predviđeno unapređenje ovih pitanja, tvrde za "Nezavisne" u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

U cilju unapređenja podrške nadarenim i talentovanim učenicima RS, kako napominju, planirano je osnivanje centra za talente i nadarene, koji bi bio specijalizovan za utvrđivanje, praćenje i razvoj talenta ili nadarenosti kod učenika.

"Među definisanim strateškim pravcima razvoja obrazovnog sistema u narednom periodu svakako je i pitanje odnosa prema nadarenim i talentovanim učenicima. Jedan od prioriteta je uspostavljanje sistema identifikacije i praćenja, te povećanja odgovornosti škole, lokalne zajednice i relevantnih institucija s ciljem podrške nadarenim i talentovanim učenicima", napominju u resornom ministarstvu za "Nezavisne".

Univerzitetski profesor Nenad Suzić smatra da pomake ne treba brzo i lako očekivati, ali da je dobro da se počinje raditi na ovom pitanju.

"Imamo jako malo mjesta za natprosječnu djecu, sistem je prilagođen prosjeku, a to je veliki problem jer progres ne pravi društvo prosjeka. Mnoga natprosječno nadarena djeca prosječna su kroz školovanje u sistemu obrazovanja, odnosno ocjenjivanja. Dobro je da počinjemo raditi na tome, što će svakako više senzibilizovati i obavezati i stručni kadar u radu s darovitom djecom", napominje Suzić.

Primjera radi, u susjednoj Srbiji zemunska će gimnazija, zahvaljujući ideji upravo nastavnog kadra, od septembra biti prva koja će školovati učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, dok je valjevska gimnazija otvorila odjeljenje 7. razreda osnovne škole, učenika nadarenih za matematiku, i to poslije Matematičke gimnazije i još dvije gimnazije u Srbiji.

"U RS su postojale uvijek sekcije za djecu s boljim znanjem ili talentom za određene predmete. Ja, međutim, nisam za posebna odjeljenja jer mi nemamo veliku populaciju te djece, ali sam za to da se djeca u sistemu prepoznaju i da se njihov potencijal afirmiše. Ne postoji gotov program za nadarenu djecu, on se pravi, a prije svega istražuju njihova interesovanja, u saradnji sa timom stručnjaka različitih profila i sa roditeljima", naglašava profesor Mirko Banjac.

Osnivanje centra za talente u RS predviđeno je, podsjetimo, još 2010. godine donošenjem zakona koji tretira isključivo ova pitanja. Ista inicijativa pokrenuta je i u FBiH, ali nikad dosad nije ni došla na dnevni red.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije