Obrazovanje

Srebro i bronza bh. matematičarki sijaju zlatnim sjajem

Srebro i bronza bh. matematičarki sijaju zlatnim sjajem
Foto: Ustupljena fotografija | Srebro i bronza bh. matematičarki sijaju zlatnim sjajem

SARAJEVO - Srebrnu i bronzanu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke - EGMO 2024, koja je nedavno održana u Gruziji, osvojile su Asja Ćatić i Emina Hasanbegović, učenice Druge gimnazije Sarajevo i polaznice škole za nadarene matematičare u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Njihove drugarice Sara Smajić iz Richmond Park International Secondary School Sarajevo i Ilma Čeljo iz Druge gimnazije Sarajevo osvojile su počasne pohvale, a ovi sjajni rezultati nisu došli preko noći, već su plod dugogodišnje predanosti matematici, još od ranog perioda osnovne škole, kazao je za "Nezavisne novine" profesor Zenan Šabanac, predsjednik Skupštine Udruženja matematičara Kantona Sarajevo i zamjenik vođe ekipe BiH za EGMO 2024.

"Evropska matematička olimpijada za djevojke - EGMO 2024. ove godine održana je u gradiću Tskaltubo u Gruziji, u periodu od 11. do 17. aprila. Djevojke jako dugo pohađaju školu matematike za nadarene učenike koju naše udruženje organizira, a nastava se održava svakog vikenda u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu", objašnjava Šabanac i ističe da mu je posebno drago što veliki broj djece, oko 200 učenika iz svih krajeva BiH, pohađa školu za nadarene učenike, među kojima su i đaci iz Trebinja, Banjaluke, Tuzle, Zenice, koji nastavu slušaju online.

Dodaje da su Asja, Emina, Sara i Ilma na kvalifikacionom takmičenju koje je održano ove godine u februaru pokazale najbolji rezultat i stekle pravo da se takmiče na Evropskoj matematičkoj olimpijadi koja je isključivo rezervisana za učenice.

"Uvijek je lijepo osvojiti medalju, a svi mi smo očekivali i sjajnija odličja, s obzirom na to da su bile izvanredne i dugo su radile na pripremama. Međutim, ove godine i zadaci su bili za jedan nivo teži nego lani, izazovni čak i za starije matematičare. Istovremeno kada djeca dobiju zadatke, dobijemo ih i mi, i zajednički ih pokušavamo riješiti. Čak i ljudi koji su doveli tu djecu imaju problem da ih sve riješe u onom vremenskom okviru koliko je zadano. Radi se o zahtjevnim i teškim zadacima, tako da je uspjeh naših učenica utoliko veći", kazao je Šabanac i naglasio da srebrna i bronzana medalja zlatnim sjajem sijaju.

Srebrnu medalju u Gruziji osvojila je mlada matematičarka Asja Ćatić, učenica četvrtog razreda Druge gimnazije Sarajevo, koja za "Nezavisne novine" kaže da je sretna što se uopšte plasirala na EGMO i bila dio reprezentacije BiH i, kako ističe, ova medalja kruna je njenog rada.

"Naglasila bih da se na ovim takmičenjima rade izuzetno izazovni zadaci. Svaki zadatak mora biti originalan. To znači da godinu dana prije organizovanja takmičenja istaknuti matematičari svijeta smišljaju nove, prije neviđene zadatke i šalju ih Komitetu za izbor zadataka, koji na kraju bira  šest za takmičenje. Zbog toga je priprema više fokusirana na razvijanje logičkog i analitičkog razmišljanja, jer učenik mora biti u mogućnosti da riješi zadatak koji nikad prije nije vidio", objašnjava Asja, koja pohađa školu za nadarene matematičare od šestog razreda osnovne škole i, kako kaže, bila je na mnogobrojnim internacionalnim takmičenjima, a ovo joj je drugo srebro na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, a ima i jednu osvojenu bronzanu medalju.

"S obzirom na težinu zadataka koji dolaze na ovim takmičenjima, pripreme su zapravo višegodišnje. Naravno, nešto intenzivnije se spremamo pred samo takmičenje, ali školu matematike i klub pohađamo  tokom cijele školske godine vikendom, a kampove matematike tokom raspusta. Tako da je stvarno bitno da se spremate u kontinuitetu, a mene je inicijalno privukla izazovnost matematike", priča Asja i napominje da se na olimpijadama obično javljaju lijepi zadaci koji imaju kreativna rješenja, iza kojih se kriju lijepe ideje.

"Uvijek je lijep osjećaj kada nakon nekog vremena rada na zadatku otkrijete neko zanimljivo rješenje. Zaista vjerujem da je matematika važna za mlade ljude jer najbolje razvija logično razmišljanje koje je bitno za sve aspekte života. Sada kada sam malo starija, također sam uvidjela i primjenu matematike u raznim sferama nauke. Imala sam priliku da više puta učestvujem na internacionalnom kampu Maths Beyond Limits, a od ove godine sam i u organizaciji drugog izdanja Maths Beyond Limits Balkans, na kojem se više pažnje posvećuje samoj primjeni, te sam tokom kampova slušala predavanja o primjeni matematike u kompjuterskim naukama, fizici, biologiji, kroz matematičko modeliranje populacija i za rad na tržištu kapitala", objašnjava Asja i napominje da u svakom slučaju planira studirati nešto što je usko povezano s matematikom.

Emina Hasanbegović, učenica četvrtog razreda Druge gimnazije Sarajevo, na Olimpijadi je pokazala sjajne rezultate i osvojila bronzanu medalju, a kako kaže za "Nezavisne novine", u školu za nadarene matematičare krenula je u prvom razredu srednje škole i od tada redovno pohađa predavanja i kampove koje organizuje Udruženje matematičara Kantona Sarajevo.

"Pored škole matematike, redovno pohađam i klub matematike koji se organizuje u mojoj skoli, Drugoj gimnaziji. Drago mi je da sam ove godine imala priliku predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovakvoj olimpijadi i vratiti se nazad sa medaljom. S obzirom na to da sam se do sada takmičila samo na regionalnim takmičenjima, unutar granica BiH, rekla bih da je ovo moj najbolji rezultat. Pripreme za takmičenje su trajale tokom čitave godine, kroz razna predavanja u školi i klubu matematike, ali i uz samostalan rad kod kuće", kazala je Emina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije