Obrazovanje

Studenti medicine u Banjaluci bez leša za praksu

Studenti medicine u Banjaluci bez leša za praksu
Studenti medicine u Banjaluci bez leša za praksu

BANJALUKA - Studenti na Medicinskom fakultetu u Banjaluci godinama nemaju kadavere, odnosno tijela na kojima bi vršili praktičnu nastavu.

Zbog tog velikog problema tokom izvođenja praktične nastave najavili su pokretanje inicijative da im budu donirana tijela preminulih koji nemaju nijednog člana porodice, a koji su smješteni u socijalnim ustanovama.

Uprkos tome što po završetku vježbi sva tijela budu sahranjena u grobnici koja se nalazi na Novom groblju uz svu proceduru i počasti, rijetki se odlučuju da poslije smrti tijelo ostave za potrebe nauke.

Milan Škrobić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kaže da je situacija u BiH što se tiče kadavera uvijek veoma nepovoljna, a trenutno njegovi studenti imaju samo jedno tijelo za anatomske sekcije.

"Posljednji put smo dobili tijelo prije pet godina. Jedna starija gospođa je prije smrti zavještala svoje posmrtne ostatke nauci i od tada studenti sve vježbe izvode na njoj", rekao je Škrobić.

Dodao je da će u narednom periodu provjeriti zakonsku regulativu, to jest šta im sve treba da bi dobili tijelo, nakon čega će stupiti u kontakt sa staračkim domovima, cetrima za brigu i njegu lica i izložiti im svoj prijedlog.

"Takva praksa bi nam uveliko olakšala vježbe koje studenti moraju izvoditi kako bi se u potpunosti upoznali sa ljudskom anatomijom", rekao je Škrobić.

Kako nam je objašnjeno, pravilno pripremljeno tijelo može dugo da traje,  ali do problema dolazi kada se, kako kažu, otvori jedna sekcija i studenti obave sve vježbe, automatski taj dio postaje više neupotrebljiv za sljedeću grupu studenata koji moraju proći iste vježbe kao i njihove kolege.

Dodao je da je o značaju ove vrste praktične nastave bespredmetno i pričati.

"Radi se o bazičnom predmetu Medicinskog fakulteta. Studenti puno sati provedu dok prođu sve dijelove ljudskog tijela, spoznaju organe, sisteme i funkcije tijela, zahvaljujući čemu poslije precizno odrađuju i prve operativne zahvate. U Austriji, na primjer, imaju viška tijela pa čak i hirurške vježbe rade na njima, što je dosta praktičnije i stvara bolje doktore", istakao je on.

Uz velike napore Medicinski fakultet uspio je da uz pomoć kredita iz Austrije kupi jedno trajno tijelo koje košta 60.000 evra.

Da je zavještanje tijela tabu samo bh. građanima, pokazuje stanje na  fakultetima u okruženju i ostatku Evrope. Među njima je i Zavod za anatomiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, koji se nalazi samo nekoliko stotina kilometara od BiH.

Ovaj fakultet ima 120 potpisa ljudi koji žele da ostave tijelo za potrebe nauke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije