Obrazovanje

Traže se budući voćari i krojači

Traže se budući voćari i krojači
Traže se budući voćari i krojači

BANJALUKA - U srednjim školama u RS u kojima još ima slobodnih mjesta danas je krenuo još jedan krug upisa dojučerašnjih osnovaca.

"Škole u Banjaluci u kojima još postoji nešto mjesta su Poljoprivredna škola, u trećem stepenu, kao i smjer likovni tehničar u Tehnološkoj školi. Škola učenika u privredi takođe ima slobodnog mjesta u četvrtom stepenu, a i cijelo odjeljenje obućar i krojač nije popunjeno", kaže Kristina Mrđa, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola.

Srednjoškolski centar u Prijedoru ima pet slobodnih mjesta za zanimanje konobar i nekoliko mjesta za građevinskog tehničara. U Gimnaziji u Gradišci ostalo je 57 slobodnih mjesta. Mjesta ima i u SŠC u Čelincu, Kneževu/Skender Vakufu i Mrkonjić Gradu.

U bijeljinskoj regiji mjesta ima u Srednjoj stručnoj školi u Janji za zanimanje trgovac, a u Poljoprivrednoj školi u Bijeljini šest mjesta čeka buduće voćare. U Zvorniku slobodno je pet mjesta za zanimanje poslastičar.

U Bratuncu je ukupno primljeno 109 učenika u prve razrede, a ostalo je nepopunjeno još 21 mjesto od planiranih 130 za sedam zanimanja. Ljubiša Alempić, direktor SŠC, rekao je da je, prema planu upisa koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, raspisan konkurs za prijem pet odjeljenja po 26 učenika, od kojih su dva mješovita odjeljenja za trogodišnje škole. Mjesta je još ostalo u razredima za varioce i instalatere.

Ističe da je nakon šest godina opadanja interesovanja za upis učenika u ovaj SŠC i upisivanja manje učenika od planiranog broja, ove godine taj trend prekinut i biće popunjena sva odjeljenja u punom broju učenika koliko je planirano.

U Ministarstvo prosvjete iz cijele RS još pristižu zahtjevi za proširenje odjeljenja ili formiranje novih.

Škole u RS za koje je vladalo najveće interesovanje su medicinska, ekonomska, elektrotehnička škola i gimnazije, pa skoro da nisu ni imale potrebu da raspisuju julski rok jer su mahom odavno popunjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije