Obrazovanje

Učenik iz Banjaluke zadatke lako rješava olovkom

Učenik iz Banjaluke zadatke lako rješava olovkom
Učenik iz Banjaluke zadatke lako rješava olovkom

Imao je samo tri godine kada mu se svijet matematike učinio veoma zanimljivim, ali tek kada je krenuo u osnovnu školu Savi Malinoviću, sada učeniku šestog razreda Osnovne škole "Branko Radičević" iz Banjaluke, učiteljica je otkrila dar za ovu nauku.

A da zavoli ovaj za većinu učenika teški školski predmet u početku su doprinijeli roditelji.

Zanimajući se za matematiku mladi matematičar polako, ali sigurno počeo je osvajati brojne nagrade na raznim školskim takmičenjima, na kojima se izdvaja osvojeno prvo mjesto prošle školske godine na republičkom takmičenju iz matematike za učenike petih razreda.

"Još od malih nogu matematika mi se toliko svidjela da sam u tom periodu već znao sabirati do dvadeset, a kada sam bio drugi razred učiteljica je primijetila moj talenata za nju. Da zavolim kraljicu nauke doprinijeli su roditelji, koji su me dosta rano uveli u taj svijet", priča nam Sava.

Kada rješava neki zadatak Savi nije u cilju samo da na brzinu dobije rezultat, nego da promisli o cijelom postupku dolaženja do rješenja.

Ti zadaci se ne rješavaju iz prve, oni zahtijevaju od njega dosta koncentracije i vremena.

"Najviše volim zadatke koji traže inteligenciju i razmišljanje, a to su zadaci koji se ne rade na brzinu, za njih treba imati dosta koncentracije i strpljenja", ističe Sava.

Da bi došao do rezultata jednog zadatka, Sava ne koristi mnoge lako dostupne i raznovrsne matematičke aplikacije, već se radije služi papirom i olovkom, a tačnost zadatka provjeravaju nastavnica matematike ili roditelji.

"Mnogi moji vršnjaci misle da ja svaki dan provodim u sobi vježbajući, ali varaju se, matematici posvetim malo vremena i to onoliko koliko mislim da je potrebno da bi se savladalo novo gradivo", kaže Sava.

Sava često prijateljima iz razreda objašnjava matematiku, a kada se ne bavi njome dane provodi na časovima engleskog jezika i trenirajući karate.

"Iako sam često zauzet vanškolskim aktivnostima, za prijatelje uvijek nađem vremena kako bih im objasnio razne probleme iz ove oblasti", dodaje Sava, koji bi kad poraste volio biti arhitekta.

Tesla omiljeni naučnik

Sava Malinović mnogo čita o svom omiljenom naučniku - Nikoli Tesli.

"Kod Tesle mi se najviše sviđa što nije želio da bude uspješan zbog novca već da pomagne čovječanstvu i što je po prirodi bio miroljubljiv čovjek, koji nije želio ratove, a tim stopama hoću da krenem i ja", ističe Sava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije