Obrazovanje

Uveo plesne korake u vrtić

Uveo plesne korake u vrtić
Uveo plesne korake u vrtić

Ples i veliku ljubav prema odgoju najmlađih Banjalučanin Sanjin Buzadžija povezao je na zanimljiv način.

On je dugogodišnji plesač i predsjednik Centra za kulturu, sport i rekreaciju "Bolero", a prije nekoliko godina osnovao je i predškolsku ustanovu "Andrej" u kojoj, između ostalog, uči mališane prvim plesnim koracima.

Ovaj plesni veteran do sada je osvajao brojne nagrade, a prisjećajući se početaka ističe da mu kao muškarcu ni u jednom od ova dva posla nije bilo lako.

"Ljubav prema plesu traje od 1984. godine, a prve plesne korake naučio sam u KUD-u 'Vasa Pelagić'. Nekoliko godina kasnije otvorio sam plesnu školu. U to vrijeme, zbog stereotipa, kao muškarac susretao sam se sa brojnim problemima, međutim uz podršku dragih ljudi ostao sam dosljedan plesnim koracima. Zamislite samo kako je bilo mojim roditeljima kada sam im saopštio da želim da napustim studij medicine i da se posvetim plesu", prisjeća se Sanjin.

On je i kao muškarac na čelu predškolske ustanove nailazio na nerazumijevanje, međutim, kako kaže, velika podrška mu je bila supruga, zahvaljujući kojoj je prebrodio poteškoće i spojio dvije omiljene profesije.

Inspiraciju za povezivanje ovih profesija Sanjin je pronašao kada je radio diplomski rad na temu "Funkcija sportskog plesa u predškolskom uzrastu", te shvatio koliko je ples u ranom periodu važan za psihosocijalni razvoj mališana.

Djeca su u njegovom vrtiću od početka uključena u program plesa i folklora, gdje, uprkos početnom negodovanju, rado cupkaju uz muziku.

"Najvažnije je djecu zainteresovati za ples uz razne rekvizite koji su im zanimljivi i lijepe melodije koje su njima prilagođene. Stoga čak i oni koji su se na početku opirali sada radosno skakuću uz muziku. Roditelji budu oduševljeni kad vide mališane kako igraju na priredbama jer nisu očekivali da njihovo dijete tako dobro pleše", objašnjava Sanjin.

Prema njegovim riječima, mladi su danas mnogo više zainteresovani za ples jer su se vremenom razbile brojne predrasude, a plesna kultura se proširila zahvaljujući profesionalnom radu plesnih stručnjaka.

Kao nastavnik plesa više od 16 godina kaže da se najljepše osjeća u sali kad je prepušten muzici i plesnim koracima, a kada ga uz to na ulici pozdravljaju sa "čika Sanjine" siguran je da je napravio pravi potez, spojivši dvije omiljene profesije.

Mladenci na obuci

Sanjin Buzadžija kaže da u "Bolero" na časove plesa sve češće dolaze mladi parovi pred svadbu, koji žele da njihov ples pred gostima izgleda savršeno. Kroz ovaj klub, koji je osnovan 1997. godine, prošlo je mnogo generacija, a jedan je od najtrofejnijih plesnih klubova, čije prostorije krasi čak 160 pehara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije