Obrazovanje

Višak oko 300 prosvjetnih radnika u Srednjobosanskom kantonu

Višak oko 300 prosvjetnih radnika  u Srednjobosanskom kantonu
Višak oko 300 prosvjetnih radnika u Srednjobosanskom kantonu

SARAJEVO - Oko 300 prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama Srednjobosanskog kantona je višak i dio njih koji su mlađi vjerovatno će se morati vratiti na biro za zapošljavanje, kazao je Zoran Matošević, pomoćnik ministra obrazovanja SBK.

Sindikat, međutim, poručuje da nijedan radnik koji izvodi nastavu neće ostati bez posla te optužuje Vladu i Ministarstvo obrazovanja SBK da zapravo na ovaj način žele na pozicijama ostaviti direktore, pomoćnike direktora, sekretare onih škola koje ne bi trebalo da su pravni subjekti.

Matošević je rekao da se radi racionalizacija u školama i da odjeljenja učenika treba da budu "ukrupnjena".

"Sada u prosjeku imamo 25 učenika u odjelu. Po pedagoškim standardima optimalan broj je 30, a maksimalno je 36 učenika u odjelu. Tako da sada imamo oko 300 prosvjetnih djelatnika viška", dodao je Matošević.

Ustvrdio je da sa Sindikatom dogovaraju kako provesti racionalizaciju i zbrinuti višak radnika.  Matošević je kazao da će se racionalizacija raditi postepeno i da čekaju da se popravi finansijska situacija u kantonu.

"Potrebno je naći rješenje da se dio prosvjetnih radnika pošalje u mirovinu. Zatim treba, a tako smo već uradili, da se ne primaju novi zaposlenici nego samo na određeno. Potrebno je uraditi prekvalifikaciju i dokvalifikaciju ljudi da steknu određene profile zanimanja. Dio onih mlađih prosvjetnih radnika vjerovatno će se morati vratiti na biro", rekao je Matošević.

Višak su direktori, pomoćnici, sekretari u tim školama, a vlast ih želi zadržati, kaže Pajić

Muhamed Pajić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja SBK, je rekao da u SBK ima oko 20 osnovnih i srednjih škola koje funkcionišu mimo zakona, jer imaju manje od 16 odjeljenja i time ne mogu biti pravni subjekti.

"Višak su zapravo direktori, pomoćnici, sekretari u tim školama, a vlast ih želi zadržati jer su dovedeni po raznim linijama. Problem se nastoji riješiti umanjenjem plate ostalih zaposlenih. To ne podržavamo. Mi tražimo da se izvrši prava racionalizacija i eliminiše sve što nije u okviru pedagoških standarda", istakao je Pajić.

Naglasio je da je cijeli sistem obrazovanja u SBK nezakonit, jer skoro od formiranja kantona do danas egzistiraju nezakonito izabrani upravi odbori koji takvi imenuju direktore.

"Zakon kaže da upravni odbor ima pet članova. Jedan od njih je iz lokalne zajednice, ali nijedno općinsko vijeće nije nikada imenovalo člana nego se sve radilo po kuloarima, nikada institucionalno. Vijeće roditelja daje dva člana, ali to vijeće treba da ima statut što znači da mora biti registrovano u sudu. Nijedno nije registrovano. Jednog člana daje nastavničko vijeće, ali ono ne treba da ima tu mogućnost jer je stručni organ. Vijeća uposlenika nema i ostaje samo da člana UO predlaže sindikat, a to nije slučaj'', objasnio je Pajić.

Napomenuo je da time treba da se pozabavi Vlada i Ministarstvo obrazovanja, ali da je to, nažalost, političko pitanje koje je i dovelo do situacije u obrazovanju kakva danas jeste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije