Svijet

AP: Nema dokaza da su sedam islamskih zemalja pretnja za SAD

AP: Nema dokaza da su sedam islamskih zemalja pretnja za SAD
AP: Nema dokaza da su sedam islamskih zemalja pretnja za SAD

VAŠINGTON - Analitičari obavještajnog odjeljenja ministarstva za unutrašnju bezbjednost nisu pronašli dovoljno dokaza o tome da građani sedam većinski muslimanskih zemalja, obuhvaćenih uredbom predsjednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD, predstavljaju terorističku prijetnju za Sjedinjene Države.

U nacrtu izvještaja u koji je AP imao uvid zaključuje se da državljanstvo "nije vjerovatni pokazatelj" terorističkih prijetnji za SAD i da je mali broj ljudi iz zemalja na Trampovoj listi zabrane ulaska, izveo napade ili učestvovao u terorističkim aktivnostima u SAD od 2011. godine.

Portparolka ministarstva za unutrašnju bezbjednost Džilijen Kristensen nije juče osporila autentičnost ovog dokumenta, ali je rekla da on nije konačni sveobuhvatni izveštaj obaveštajnih službi.

Ona je dodala da je riječ o komentaru jednog obaveštajnog izvora na zvanični dokument na kojem radi više agencija.

"Taj izveštaj ne uključuje podatke više različitih obavještajnih izvora. Nije kompletan", rekla je Kristensen.

To je rekao i portparol Bijele kuće Majkl Šort navodeći da obavještajne službe kombinuju resurse kako bi sastavile sveobuhvatan izvještaj na osnovu svih dostupnih izvora, kao što je Tramp tražio, a ne samo jednog.

Kako AP navodi, izvještaj na tri stranice osporava glavne Trampove argumente.

Jedan od primjera je nalaz da od 82 osobe, za koje vlada tvrdi da inspirisani stranim terorističkim grupama planiraju terorističke napade, više od pola su američki državljani rođeni u SAD, dok ostali potiču iz 26 zemalja od kojih se samo Somalija i Irak nalaze među sedam na Trampovoj listi zabrane ulaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije