Svijet

AP: Ogranak Al Kaide nova prijetnja Zapadu?

AP: Ogranak Al Kaide nova prijetnja Zapadu?
Foto: Ilustracija | AP: Ogranak Al Kaide nova pretnja Zapadu?

BEJRUT - Dok su se sirijska vojska koju podržava Rusija i koalicija koju predvode SAD u Siriji fokusirale na protjerivanje Islamske države (ID) sa istoka te zemlje, pobunjenička koalicija koja je povezana sa Al Kaidom - Oslobodilacki komitet Levanta, učvrstila je svoju kontrolu nad Idlibom i možda će pokušati da se vrati strategiji Osame bin Ladena i napadne zapad, piše danas AP.

U toku nekoliko noći u septembru, navodi agencija, oko 10.000 muškaraca, žena i djece izbjeglo je iz oblasti koje su bile pod kontrolom ID.

Bježeći preko polja u sjevernoj Siriji i rizikujući da na njih pucaju snage sirijske vlade, stigle su u mjesta koja su pod kontrolom ekstremističke grupe povezane sa Al Kaidom.

Za nepoznat broj džihadista koji su se kretali zajedno sa civilima, bijeg u sirijsku provinciju Idlib bio sličan povratku kući, prilika da se rat nastavi zajedno sa ekstremističkom grupom sa kojom Islamska država dijeli veliki dio ideologije.

Sirijski aktivisti pozivajući se na svoje kontakte u Idlibu, navode da su članovi ekstremističke koalicije garantovali za one borce ID koje su poznavali prije podjele ove dvije grupe prije četiri godine i njima su dozvolili da im se pridruže, dok su drugi poslati u zatvor.

Kako navodi agencija, ID je izgubila skoro sve teritorije u Siriji i Iraku gdje je imala kontrolu.

Na desetine hiljada njenih boraca je ubijeno u sukobima, ali je nepoznato koliko njih je napustilo ta područja.

Kako agencija objašnjava, i Islamska država i Oslobodilački komitet Levanta nastali su iz irackog ogranka Al-Kaide, koji je nastao poslije američke invazije na Irak 2003, ali su se 2013. razišli po pitanjima ideologije i vođstva i međusobno se borili širom sjeverne Sirije.

Početkom mjeseca Islamska država je ponovo napala Komitet, što je, navodi AP, shvaćeno kao osveta poslije dezertiranja boraca.

Agencija navodi da je su nakon podjele, ekstremisti iz Al Kaide ušli u savez sa ostalim sirijskim pobunjenicima i zahvaljujući snabdijevanju pomoću, ostvarili podršku naroda, ali da se uprkos formalno prekinutim odnosima sa Al Kaidom ta grupa još vidi kao odani ogranak mreže koja je izvela terorističke napade u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra. 2001.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije