Svijet

Abas prijeti raskidom partnerstva s Hamasom

Abas prijeti raskidom partnerstva s Hamasom
Abas prijeti raskidom partnerstva s Hamasom

RAMALA - Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas zaprijetio je da će raskinuti partnerstvo s Hamasom, optuživši ovaj pokret da sprečava vladi da upravlja Pojasom Gaze, objavila je danas novinska agencija Vafa.

"Nećemo prihvatiti partnerstvo s Hamasom ako se u Gazi nastavi ovakva situacija u kojoj tom teritorijom upravlja vlada iz senke. Vlada nacionalnog konsenzusa ne može ništa da uradi na terenu", rekao je Abas sinoć po dolasku u Kairo.

Abas je to izjavio uočio razgovara s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahm al-Sisijem u Kairu i ključnog obraćanja na sastanku ministara Arapske lige, skoro dvije nedjelje nakon što je prekidom vatre okončan sukob Palestinaca sa Izraelcima u Gazi, koji je trajao 50 dana.

Prema sporazumu o pomirenju, koji je potpisan u aprilu, Palestinci su se dogovorili da formiraju prelaznu vladu zasnovanu na konsenzusu, u kojoj će biti tehnokrate, čime treba da bude okončano 7 godina postojanja dvije suparničke vlade na Zapadnoj obali i u Gazi.

Cilj sporazuma o jedinstvu je da se okonča višegodišnje ogorčeno i povremeno krvavo suparništvo između islamističkog pokreta Hamas i suparničkog Fataha.

Nova vlada, čije je sjedište u Ramali, preuzela je vlast 2. juna, a vlada Hamasa u Gazi se povukla istog dana.

Uprkos tome, Hamas je ostao de fakto vlast u Gazi, a primjena sporazuma o jedinstvu je odgođena zbog izbijanja intenzivnih sukoba 8. jula, podsjeća AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije