Svijet

Afera Netzpolitik.org u Njemačkoj - da li je u pitanju veleizdaja?

Afera Netzpolitik.org u Njemačkoj - da li je u pitanju veleizdaja?
Afera Netzpolitik.org u Njemačkoj - da li je u pitanju veleizdaja?

BERLIN - Njemački kancelar Angela Merkel drugačije je zamišljala svoj odmor, komentarišu mediji povodom slučaja "Netzpolitik.org", u koji su se uključili i ministri, a i kancelarka porukom preko portparola da podržava svog ministra pravde.

Sve počelo time što je Netzpolitik.org u dva navrata pisao o planovima njemačke Savezne službe za zaštitu Ustava o izgradnji sistema internet nadgledanja, pri čemu je blog objavio i isječke jednog povjerljivog dokumenta te službe, prenose njemački mediji.

Predsjednik Službe za zaštitu Ustava Hans-Georg Masen je početkom jula kod Pokrajinske kriminalističke službe Berlina podnio prijavu protiv nepoznatih osoba, a to je zatim otišlo kod Saveznog državnog tužioca u Karlsrue, prenose mediji.

Savezno državno tužilaštvo je prvo pokrenulo, pa prije nekoliko dana obustavilo istragu, kako bi jedna eksterna institucija stručno utvrdi da li je Netzpolitik.org odao tajnu, odnosno, da li se radi o veleizdaji.

Iza tog preokreta u ovom slučaju stoji vjerovatno ministar pravde Hajko Mas, pišu danas njemački mediji, navodeći da je Mas prenio saveznom državnom tužiocu Haraldu Rangeu svoju sumnju da li se u objavljenim dokumentima uopšte radi o odavanju državne tajne i izdaji zemlje.

Merkelova je, zatim, iz Južnog Tirola, gdje se nalazi na odmoru, kako prenose mediji, preko portparola poručila da ona u tom slučaju podržava Masa, a Range zatim optužio političare za miješanje.

Mediji spekulišu već o Rangeovoj ostavci.

Pokrenuta pa obustavljena istraga Državnog tužilaštva zbog sumnje na odavanje državnih tajni, odnosno, veleizdaju, protiv osnivača bloga Netzpolitik.org Markusa Bekedala i autora teksta Andre Majstera naišla je na protest političara iz redova socijaldemokrata, ljevice, zelenih i liberala.

"Bizarni preokret u bizarnom slučaju", ocjenjuju njemački mediji, a bivši ministar pravde Sabine Lojthojser-Šnarenberger iz liberala je tim povodom rekla da je prijava Savezne službe za zaštitu Ustava zbog sumnji na izdaju zemlje "potpuno nerazumljiva".

Istraga Saveznog državnog tužilaštva zasniva se na toj pridužbi, što znači, rekla je, da se "topovima puca na vrapce".

Ona je naglasila da bez kritičkog medijskog izvještavanja špijunski skandal sa američkim prisluškivanjem ne bi ni izašao na svjetlost dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije