Svijet

Ahmadinedžad na udaru zbog zagrljaja

Ahmadinedžad na udaru zbog zagrljaja
Ahmadinedžad na udaru zbog zagrljaja

TEHERAN - Uticajne iranske vjerske vođe kritikovale su danas predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada jer je zagrljajem tješio majku preminulog venecuelanskog predsjednika Uga Čaveza, pošto se takav fizički kontakt smatra grešnim po striktnom iranskom tumačenju islama.

Afera je izbila kada su mediji objavili fotografiju na kojoj je Ahmadinedžad zagrlio Čavezovu majku tokom sahrane u Karakasu prošle sedmice.

Iranski listovi citirali su danas islamske sveštenike iz vjerskog centra Koma, koji su opisali zagrljaj kao "zabranjeno" i neprikladno ponašanje.

Prema iranskom tumačenju islama, zabranjen je fizički kontakt između muškaraca i žena koji nisu u srodstvu.

"Dodirivanje žene koja nije blizak rod zabranjeno je u svim okolnostima, bez obzira na to da li je riječ o rukovanju ili dodiru obraza", rekao je sveštenik Mohamad Taki Rahbar, a preneo AP.

On je dodao da nije dozvoljen ni dodir sa starijom ženom i da je Ahmadinedžadov postupak "protivan dostojanstvu predsjednika Islamske Republike Irana".

Sveštenstvo je ranije protestovalo i povodom Ahmadinedžadovog pisma sa izrazom saučešća narodu Venecuele, u kojem je rekao da je Čavez "mučenik" koji će vaskrsnuti i vratiti se na Zemlju sa Isusom Hristosom i imamom Mahdijem, šiitskim svecem iz 9. vijeka.

"Vaše poznavanje vjerskih pitanja je ograničeno i nije trebalo da se miješate u ovo", poručio je predsjedniku ajatolah Mohamad Jazdi.

Iranski potpredsjednik Mohamad Reza Mirtajedini, koji je prisustvovao sahrani, prvobitno je tvrdio da je fotografija Ahmadinedžada i Čavezove majke lažna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije