Svijet

Albanski kriminalci haraju Britanijom, sedmično 50 uhapšenih

Albanski kriminalci haraju Britanijom, sedmično 50 uhapšenih
Foto: Ilustracija | Albanski kriminalci haraju Britanijom, sedmično 50 uhapšenih

LONDON - Albanci sada čine treću najveću grupu stranih zatvorenika u britanskim zatvorima, nakon irskih i poljskih kriminalaca, piše "Daily Mail".

Prema podacima britanskog Ministarstvo pravde, prošle godine u britanskim zatvorima bilo je 726 lica iz Albanije, što je povećanje sa 267 u 2013. godini. 

Radi se, u većini slučajeva, o licima osuđenim za ubistvo, trgovinu drogom, seksualne delikte, pranje novca, krijumčarenje i trgovinu ljudima i prijetnje smrću. 

Ministarstvo navodi da albanski dileri drogom imaju ogroman uticaj na tržište kokaina u Britaniji. 

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala upozorila je da bande albanskih dilera predstavljaju sada "veliku prijetnju" koristeći nemilosrdne taktike da zaštite svoj biznis. 

Laburisti traže da Vlada nađe mehanizme da albanski zatvorenici služe kaznu u Albaniji. 

List navodi da je jedan od glavnih "igrača" 35-godišnji Kalad Udin, koji je prošlog juna osuđen na 16 godina zatvora. Službe bezbjednosti ga opisuju kao narko bosa na čelu mreže koja je raširena od Albanije do Midlendsa, Bristola i Londona. 

Prije hapšenja, Udin je živio u luksuznom stanu u Oksfordu, posjedovao je sedam automobila, među njima "rendž rover" i "be-em-ve 7".

Policija je u njegovom stanu pronašla 460.000 funti u gotovini, 70 pari džins pantalona u vrijednosti od 700 funti po komadu i skupocjen nakit. 

Policija je ranije saopštila da se suočava sa talasom albanskog kriminala sa oko 50 siledžija i kriminalaca uhapšenih na sedmičnom nivou. 

Svaka jedanaesta osoba od 32.000 lica iz Albanije, koliko ih boravi u Engleskoj i Velsu, je privedena. 

Vjeruje se da se više hiljada Albanaca, kojima je dozvoljen ulaz u Britaniju, predstavilo lažno da dolaze iz Kosova tvrdeći da su žrtve progona. Vjeruje se da je većina ovih lica umiješana u trgovinu drogom i prostituciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije