Svijet

Američki razarač uočen duž granice ruskih voda

Američki razarač uočen duž granice ruskih voda
Američki razarač uočen duž granice ruskih voda

MOSKVA - Ruski vojni avion poletio je u susret američkom ratnom brodu koji je djelovao "agresivno" u Crnom moru, objavili su ruski mediji, dok je Pentagon demantovao bilo kakvo neuobičajno ponašanje.

Američki razarač kretao se duž granice ruskih teritorijalnih voda, navodi ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na neimenovani izvor iz ruskih snaga bezbjednosti na Krimu.

"Posada broda djelovala je provokativno i agresivno, što je zabrinulo operatere stanica za praćenje i brodove Crnomorske flote", rekao je neimenovani izvor za rusku agenciju.

Isti izvor je naveo da je borbeni avion "Su-24" demonstrirao američkoj posadi spremnost da brzo spriječi povredu granice i odbrani interese zemlje.

Portparol Pentagona Ilejn Lejnez izjavila je da se razarač "Ros" nalazio "sve vrijeme unutar međunarodnih voda, izvodeći rutinske operacije".

"Američka mornarica djeluje rutinski u Crnom moru, u skladu sa međunarodnim pravom", rekla je Lejnezova i dodala da je o prisustvu njihovog razarača u Crnom moru javnost obaviještena.

Rusko ministarstvo odbrane nije bilo odmah dostupno za komentar, naveo je Rojters.

Incident je najnoviji u nizu susreta ruskih i zapadnih vojski, dok napetosti nastavljaju da rastu zbog krize u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije