Svijet

Američkom novinaru Džejmsu Foliju odrubili glavu

Američkom novinaru Džejmsu Foliju odrubili glavu
Američkom novinaru Džejmsu Foliju odrubili glavu

DAMASK - Ekstremisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju, koji je nestao u Siriji prije skoro dvije godine.

Snimak, sa naslovom "Poruka Americi", počinje scenama predsjednika SAD Baraka Obame koji obrazlaže odluku o vazdušnim udarima u Iraku.

U sljedećem kadru vidi se muškarac koji se identifikovao kao Džejms Foli, obučen u narandžasti jednodjelni kostim, kleči na zemlji u pustinji. Pored njega stoji naoružani čovjek obučen u crno.

Foli (40) je uputio poruku porodici i njegovu smrt doveo u vezu sa američkom kampanjom bombardovanja ciljeva Islamske države u Iraku.

Njegovo ime se pojavljuje na snimku ispisano i na engleskom i arapskom, a scena je snimljena sa najmanje dvije video kamere i profesionalno je montirana, ukazala je agencija AP.

Potom se maskirani ekstremista, koji ima britanski akcenat, predstavio kao član Islamske države, a za Folija je rekao da je američki državljanin.

"Kao (američka) vlada prednjačili ste u agresiji prema Islamskoj državi", poručio je on. U trenutku kada se vidi da počinje da sječe vrat američkom novinaru, video snimak se zamagljuje do potpunog crnila.

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza predsjednika Baraka Obame.

Sotlof je otet prije godinu dana na sjeveru Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Porodica Džejmsa Folija je potvrdila njegovu smrt na strani Fejsbuka, pokrenutoj za podršku njegovom puštanju.

"Nikad nismo bili ponosniji na njega. On je dao život pokušavajući da razotkrije patnju Sirijaca", navodi se u postu Folijeve majke, koja je takođe apelovala na ekstremiste da poštede živote drugih talaca.

Foli je nestao na sjeveru Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Prije tri godine, bio je među manjom grupom novinara koji su šest nedjelja proveli u pritvoru u Libiji pod optužbom da su nelegalno ušli u zemlju. U maju 2011. godine, u jednom intervjuu Foli je govorio o tome da je bio svjedok pogibije kolege novinara. Isticao je da je "novinarstvo novinarstvo" i da obožava da piše i izvještava.

Neimenovani američki zvaničnik je saopštio da je video, po svemu sudeći autentičan, a druga dvojica da je žrtva sigurno Foli. Očekuje se da će se Obama kasnije tokom dana obratiti javnosti.

Zvaničnici Stejt departmenta i Pentagona tražili su da se video snimak ukloni sa sajtova.

U Londonu je saopšteno da će premijer Dejvid Kameron prekinuti godišnji odmor zbog informacije da ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat.

Ovo je prvi put da su pripadnici Islamske države ubili američkog državljanina od izbijanja sukoba u Siriji, u martu 2011. godine.

Slučaj će, ako se potvrdi autentičnim, najvjerovatnije zakomplikovati američku umješanost u Iraku i napore Obamine administracije da obuzdaju Islamsku državu, koja je aktivna i u Iraku i u Siriji.

Majka kivna na američku vlast

Dajen Foli, majka američkog novinara, na Facebook profilu je napisala da je njen sin ubijen dok je izvještavao sa terena.

"Ponosni smo na našeg sina. Dao je svoj život dok je pokušavao da upozna svjetsku javnost sa patnjama sirijskog naroda", napisala je njegova majka.

Ona je oštro kritikovala američke vlasti napominjući kako su izgubile kontrolu nad dešavanjima na Bliskom istoku, ali i u ostatku svijeta.

"Pozivamo one koji su ubili našeg sina da oslobode sve one koji su oteli jer su to nevini ljudi kao i DŽim. Američka vlada je izgubila kontrolu nad politikom koju vodi u Iraku, Siriji i bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu", istakla je dajen Foli .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije