Svijet

Amerikanac pokušao da dopliva do Sjeverne Koreje

SEUL - Južnokorejski marinci uhapsili su jednog američkog državljanina kasno sinoć, koji je plivao u rijeci prema Sjevernoj Koreji i rekao da je pokušao da stigne do te zemlje da bi se sastao sa njenim vođom, prenijeli su mediji.

Južnokorejski marinci pronašli su muškarca dok je premoren ležao na obali rijeke Han, koja teče prema Sjevernoj Koreji, navodi agencija Jonnhap pozivajući se na zvaničnika južnokorejske vlade.

Muškarac, za kojeg se vjeruje da je u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama, rekao je južnokorejskim vlastima da želi da stigne u Sjevernu Koreju i sastane se sa njenim liderom Kim DŽong Unom.

Dvije Koreje tehnički su i dalje u ratu, pošto je njihov sukob od 1950. do 1953. godine okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom. NJihova granica je jedna od najmilitarizovanijih u svijetu, a neodobreni prelasci mogu da izazovu okršaje.

Incident se dogodio nakon što je drugi mladi Amerikanac, Metju Miler, priveden u Sjevernoj Koreji nakon što je u aprilu ušao u zemlju kao turista. On je osuđen na šest godina teškog rada jer je počinio "neprijateljska djela" protiv sjevernokorejske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije