Svijet

Amsterdam u problemu zbog turista, povlači drastičan potez

Amsterdam u problemu zbog turista, povlači drastičan potez
Foto: Adrien Olichon/Pexels | Amsterdam u problemu zbog turista, povlači drastičan potez

Gradska uprava Amsterdama planira da drastično smanji broj riječnih kruzera koji će smjeti pristati u samom gradu. U roku od pet godina broj takvih plovila biće prepolovljen, najavili su iz gradske uprave.

Gradske vlasti procjenjuju da će Amsterdam zbog toga svake godine posjetiti oko 270.000 turista manje. Od 2028. u Amsterdamu će moći godišnje pristati najviše 1.150 brodova, što je velika razlika u odnosu na 2023. kada ih je pristajalo 2.125 sa oko 500.000 putnika.

Gradske se vlasti nadaju da će ovaj potez, osim na smanjen broj posjetilaca, uticati i na smanjeno zagađenje vazduha.

"Zbog brojnih turista, njihovih noćenja u gradu, putovanja autobusima i pojačane dostave riječna krstarenja pridonose gužvi i stvaranju pojačanih ispušnih plinova u gradu", stoji u objavi gradskih vlasti te se dodaje da brojni turisti prije i nakon krstarenja prenoće u nekom od amsterdamskih hotela, prenosi Index.hr.

Posljednja je to u nizu mjera nizozemske prijestolnice protiv masovnog turizma. Amsterdam je prošle godine odlučio da zabrani uplovljavanje velikih brodova za krstarenje i donio odredbu o tome da se terminal premjesti van grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije