Svijet

Apokaliptični prizori na Islandu

Apokaliptični prizori na Islandu
Foto: Tanjug | Apokaliptični prizori na Islandu

​REJKJAVIK - Lava nakon vulkanske erupcije na Islandu u nedjelju se približila odbrambenim barijerama oko grada Grindavika.

Do sada je utvrđenje zadržavalo istopljene stijene, ali je lokalno stanovništvo evakuisano. Naučnici procjenjuju da erupcija slabi i da joj neće trebati dugo vremena da se smiri.

Vulkanski sistem na poluostrvu Rejkjanes na jugozapadu zemlje eruptirao je u subotu naveče četvrti put u tri mjeseca, osvjetljavajući noćno nebo usijanim narandžastim mlazovima.

Meteorološka kancelarija Islanda saopštila je da je erupcija otvorila pukotinu u zemlji dugačku oko tri kilometra između planina Stora-Skogfel i Hagafela.

Državna meteorološka služba saopštila je u nedjelju da lava teče na jug i jugoistok brzinom od oko jedan kilometar na sat. Upozorili su da bi mogla da stigne do okeana.

Izgrađene su odbrambene barijere kako bi se spriječilo da preseče glavni put duž južne obale poluostrva.

Stotine ljudi evakuisane su iz termalne banje "Plava laguna", jedne od najvećih turističkih atrakcija Islanda, kada je erupcija počela, saopštila je nacionalna televizija RUV.

Na obližnjem Keflaviku, glavnom islandskom aerodromu, nisu prijavljeni prekidi leta.

Lokacija erupcije je nekoliko kilometara sjeveroistočno od Grindavika, priobalnog grada sa 3.800 ljudi, a oko 50 kilometara jugozapadno od glavnog grada Islanda, Rejkjavika.

Grad je evakuisan prije početne erupcije 18. decembra prošle godine.

Druga erupcija koja je počela 14. januara poslala je tok lave prema naselju. Odbrambeni zidovi koji su bili ojačani nakon prve erupcije zaustavili su dio toka, ali je nekoliko zgrada lava ipak progutala.

Prve dvije erupcije trajale su samo nekoliko dana. Treća erupcija počela je 8. februara. Završila se za nekoliko sati, ali ne prije nego što je rijeka lave progutala cjevovod, prekinuvši grijanje i dotok tople vode hiljadama ljudi.

Island, koji se nalazi iznad vulkanskog žarišta na sjeveru Atlantika, suočava se sa redovnim erupcijama i veoma je iskusan u borbi sa lavom, prenio je Euronews.

Najrazornija u posljednje vrijeme bila je erupcija vulkana Ejafjalajokul 2010. godine, koja je izbacila ogromne oblake pepela u atmosferu i dovela do zatvaranja vazdušnog prostora širom Evrope.

Najnovije erupcije signaliziraju ponovno buđenje vulkanskog sistema Svartsengi nakon skoro 800 godina tišine. Nejasno je kada će se period aktivnosti završiti ili šta to znači za poluostrvo Rejkjanes, jedan od najgušće naseljenih dijelova Islanda.

Nijedna smrt nije prijavljena ni u jednoj od nedavnih erupcija, ali je radnik proglašen nestalim nakon što je pao u pukotinu koju je otvorio vulkan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije