Svijet

Asad na pragu konačne pobjede u Siriji

Asad na pragu konačne pobjede u Siriji
Asad na pragu konačne pobjede u Siriji

Sirijske vladine snage su danas osvojile selo na uzvisini iznad grada Alepa, čime su gotovo opkolile predgrađa tog grada pod kontrolom pobunjenika, objavila je danas sirijska državna televizija.

Sirijska vojska je zauzela selo Al Tamura, koje se nalazi na uzvisini iznad gradova Anadan, Hajan i Haritan, koji su posljednjih dana bili izloženi žestokim udarima i postali su prva linija fronta u gotovo petogodišnjem sirijskom ratu, prenio je Reuters.

Televizija je objavila da je sirijska vojska, uz podršku oružanih grupa koje je podržavaju i ruskih vazdušnih udara, ovog mjeseca pokrenula veliku ofanzivu koja je imala za cilj da presječe linije snabdijevanja pobunjenika prema Turskoj i preuzimanje potpune kontrole nad Halepom, koji je prije rata bio najveći sirijski grad i centar trgovine.

SAD i Rusija su jučer objavili plan da se u Siriji u narednih sedam dana obustave neprijateljstva, ali se ne zna da li će se toga držati zaraćene strane na terenu.

Nakon šest mjeseci intenzivnih i preciznih ruskih vazdušnih napada na  pobunjenike, odnos snaga u Siriji dramatično se promijenio u korist predsjednika Assada, piše BBC.

Uz podršku iranskih ofocora i iskusnih boraca Hezbolaha, Assadove snage ostvarile su značajan napredak na sjeveru i jugu, a sada i u oblasti Halepa. Upravo ovaj grad je strateška nagrada za Asada.

Potencijalno okruživanje ovog grada produbilo bi humanitarnu krizu i nanijelo bi opoziciji odlučujući udarac. Sirijska vojska i njeni saveznici svakim danom su sve bližu granici s Turskom.

Glavni cilj njihove borbe je da zapečate granice s Tuskom i Jordanom, kako bi prekinuli linije snabdijevanja pobunjenicima, što bi za njih bio smrtonosan udarac.

Bez obzira na to da li će dogovoreno primirje biti ispoštovano, svaki politički dogovor bi odrazio trenutni odnos snaga, koji višestruko ide Asadu na ruku.

S druge strane, opozicija je razjedinjena i politčki i vojno i ima ograničene mogućnosti izbora. Veliki je disbalans između političkih aspiracija opozicije i njihovih fizičkih mogućnosti, ocjenjuje BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije