Svijet

Berlin prijeti blokadom ratifikacije sporazuma Ukrajine i EU

 Berlin prijeti blokadom ratifikacije sporazuma Ukrajine i EU
Berlin prijeti blokadom ratifikacije sporazuma Ukrajine i EU

BERLIN - Njemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele zaprijetio je danas da će blokirati ratifikaciju sporazuma o asocijaciji i pridruživanju Ukrajine EU zbog zabrinutosti za sudbinu bivše premijerke Julije Timošeko koja je u zatvoru.

"Mi, Nijemci, kažemo da sporazum o asocijaciji i pridruživanju Ukrajine EU ne može biti ratifikovan, ako se (u Ukrajini) ne poštuju ljudska prava", rekao je Vestervele u intervjuu njemačkoj TV stanici ZDF.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko nalazi se na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne. Ona je u lošem je zdravstvenom stanju i počela je prošlog petka štrajk glađu zbog, kako je rečeno, nasilnog ponašanja zatvorskih čuvara prilikom premještanja iz zatvora u bolnicu.

U intrevjuu za današnji njemački Bilt, Vestervele je podsjetio da se

Ukrajina kao članica Savjeta Evrope obavezala da će poštovati

minimalne norme kada su u pitanju ljudska prava.

"Ukrajinska vlada mora da zna: put ka Evropi ide preko mosta koji se oslanja na dva stuba - demokratiju i vladavinu prava", rekao je njemački ministar.

On je takođe rekao da njemačka vlada za sada ne razmišlja o bojkotu Evropskog prvenstva u fudbalu koje se ove godine održava u Ukrajini i Poljskoj.

"Smatram da o tome ne treba danas da odlučujemo. To ne znači da o tome nećemo razgovarati za šest sedmica", rekao je Vestervele, dodajući da je "najvažnije sada pomoći Timošenkovoj" koja je lošeg zdravstvenog stanja.

Njemački nedjeljnik Špigel ranije je naveo da kancelarka Angela Merkel ozbiljno razmatra mogućnost političkog bojkota Evropskog prvenstva u Ukrajini.

List piše da kancelarka, iako vatrena navijačica, ne isključuje mogućnost da ne ode na utakmice njemačke reprezentacije u Ukrajini, ako Timošenkova ne bude oslobođena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije