Svijet

Bez dogovora o nasljednicima Eštonove i Van Rompeja

Bez dogovora o nasljednicima Eštonove i Van Rompeja
Bez dogovora o nasljednicima Eštonove i Van Rompeja

BRISEL - Šefovi država i vlada zemalja članica EU nisu uspjeli da se dogovore o imenovanju kandidata za najvažnije funkcije u EU - predsjednika Evropskog savjeta i šefa diplomatije - zbog neslaganja oko Rusije, ‘’Južnog toka’’ i oko toga ko će voditi evropsku spoljnu politiku, piše danas evropska štampa.

Italijanska "Republika" navodi da dogovor na sinoćnom samitu nije postignut zbog protivljenja 11 zemalja, na čelu s baltičkim državama i Poljskom, imenovanju šefice italijanske diplomatije Federike Mogerini na položaj visoke predstavnice za spoljnu i bezbjednosnu politiku.

Mogerini (41) smatrana je proteklih nedjelja favoritom za naslednicu Ketrin Ešton jer je, kao žena i socijaldemokrata, ispunjavala glavne uslove, a pored Italije, predsjedavajućeg EU, imala je i podršku Francuske.

Protivnici su joj, međutim, zamjerili da vodi "previše popustljivu politiku" prema Moskvi, a posebno joj se stavlja na teret izjava da će gasovod ‘’Južni tok’’ biti izgrađen.

Italijanska štampa s nezadovoljstvom komentariše navode da je Mogerinijeva previše proruski nastrojena zbog ekonomskih veza između Rima i Moskve i podsjećaju da i Njemačka ima razvijenu privrednu saradnju sa Rusijom.

"Republika" navodi, pozivajući se na izvor blizak šefici diplomatije, da se ona tokom posjete Izraelu i palestinskim teritorijama nasmijala na takvu konstataciju i, navodno, rekla svojim pomoćnicima da je to "manipulacija" protiv Italije.

Dnevnik navodi i da njeni odlični politički odnosi sa američkom Demokratskom partijom znače da nije na strani Kremlja.

Imenovanje Italijanke stvorilo bi, kako piše dnevnik "Libr Belžik", još jedan problem: otežalo bi izbor drugog socijaldemokratskog kandidata - Dankinje Hele Torning-Šmit - za predsjednika Savjeta.

Torning-Šmit se proslavila po "selfiju" sa američkim predsjednikom Barakom Obamom snimljenim na komemoraciji Nelsonu Mendeli.

Pariz se, međutim, protivi kandidaturi Dankinje jer Danska nije u evrozoni, izvjestio je britanski "Gardijan".

Neke zemlje centralne i istočne Evrope iznijele su kao argument i "geografsku ravnotežu", tvrdeći da kandidat iz centralne Evrope treba da dobije ili mjesto predsjednika Saveta ili šefa diplomatije.

Istovremeno, ni Evropska narodna partija, kojoj pripada njemačka kancelarka Angela Merkel, nije odustala od toga da njen kandidat naslijedi sadašnjeg predsjednika Savjeta Hermana van Rompeja.

Francuski "Tribin" navodi kao moguće nasljednike Eštonove i ministra spoljnih poslova Poljske Radoslava Šikorskog i sadašnju komesarku za humanitarnu pomoć, Bugarku Kristalinu Georgijevu.

Novoimenovani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker navodno bi, prema pisanju belgijskog lista, više volio da za potpredsjednicu Komisije dobije Georgijevu.

Kao mogući Van Rompejev nasljednik, diplomate, pored Torning-Šmitove, pominju i irskog premijera Endu Kenija i Holanđanina Marka Rutea.

"Loš početak za novo rukovodstvo Evrope", navodi  francuski dnevnik "Figaro", napominjući da je to posebno loša vijest za Junkera pošto je formiranje njegovog kabineta odloženo za 30. avgust, ako ne i kasnije, pri čemu nova EK treba da preuzme dužnost 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije