Svijet

Bivšem guverneru Kipra pet mjeseci zatvora zbog poreza

NIKOZIJA - Bivši guverner kiparske Centralne banke Hristodulos Hristodulu osuđen je danas na pet mjeseci zatvora zbog izbjegavanja poreza na milion evra koji nije prijavio.

Hristodulu se početkom mjeseca pred sudom u Nikoziji izjasnio krivim po svih šest tačaka optužnice, koje imaju veze sa porezom.

Kako je prenijela agencija AFP, Hristodulu, koji je bio i ministar finansija, odmah je prebačen u zatvor na izdržavanje kazne.

Sud je sa 13.500 evra kaznio i konsultantsku firmu na čiji račun je prebacivao novac. Suvlasnici te firme su bili Hristodulu i njegova ćerka.

Hristodulu (75) je transakciju od milion evra, koji je dobio od jednog grčkog privrednika 2007. godine, obavio nekoliko mjeseci nakon što mu je istekao mandat guvernera Centralne banke. Porez na taj iznos je platio tek poslije pokretanja istrage.

Sud je naveo da je petomjesečna zatvorska kazna izrečena da bi se pokazalo da niko nije iznad zakona i da bi uticali na druge da to ne rade.

Hristodulu je političku karijeru započeo kao član partije desnog centra Demokratski sabor (DISI) aktuelnog predsjednika Nikosa Anastasijadesa.

Bio je ministar finansija od 1994. do 1999. godine, a potom i ministar unutrašnjih poslova, prije nego što je došao na čelo Centralne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije