Svijet

Bivši zatvorenici protestuju ispred Ambasade SAD

Bivši zatvorenici protestuju ispred Ambasade SAD
Bivši zatvorenici protestuju ispred Ambasade SAD

MONTEVIDEO- Četvorica bivših zatvorenika u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi, koji su prebačeni u Urugvaj, već tri dana protestuju ispred američke Ambasade u Montevideu, tražeći odštetu.

Oni traže da im SAD isplati odštetu za godine provedene u zatočeništvu.

"Nemamo drugi izbor, osim da protestujemo. Nismo to željeli, ali nemamo novca ni podrške, šta drugo možemo da učinimo", izjavio je danas 33-godišnji Sirijac Ali Husein Šaban, jedan od zatvorenika.

Zajedno sa Šabanom su i Sirijci Abdelhadi Omar Faradž, Ahmed Ahdžam, te Tunižanin Abdel Ben Mohamed El Urgi već tri dana spavaju ispred američke Ambasade u Montevideu.

Dvojica bivših zatvorenika - Sirijac i Palestinac, ne učestvuju u ovom protestu.

Sva šestorica provela su 13 godina u američkom zatvoru Gvantanamu na Kubi, a da im nije suđeno. U Montevideu su dobili status izbjeglica, navodi AFP.

Bivši zatvorenici su objasnili da imaju poteškoća u prilagođavanju, kako zbog nepoznavanja jezika, tako i zbog dugog boravka u zatvoru.

Urugvajska Vlada, koja im je pružila finansijsku pomoć i smještaj, saopštila je da je neophodno da nauče španski da bi mogli da počnu da rade što bi im pomoglo u procesu privikavanja.

"Ovi bivši zatvorenici imaju pravo da pokrenu postupak. Oni su doživjeli nepravedu", ocijenio je ministar spoljnih poslova Rodolfo Nin Novoa za dnevnik "Pais".

Urugvaj je najavio da neće primati druge zatvorenike iz američke baze na Kubi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije