Svijet

Čekali ponoć da marihuana postane legalna pa masovno pušili (VIDEO)

Čekali ponoć da marihuana postane legalna pa masovno pušili (VIDEO)
Čekali ponoć da marihuana postane legalna pa masovno pušili (VIDEO)

PORTLAND - Mnoštvo ljudi najprije je odbrojavalo da istekne ponoć, a potom zapalilo jointe marihuane, koja je u srijedu postala legalna u Oregonu, kao četvrtoj saveznoj državi u SAD.

Stotine su se okupile na mostu Burnside u centru Portlanda i pušile travu pod neonskim znakom grada, obilježavajući trenutak stupanja na snagu zakona koji dopušta marihuanu u rekreativne svrhe.

Zakon otvara vrata trgovinama za prodaju tog opijata od iduće godine, iako će ih guverner moći zabraniti u mjestima i okruzima u kojima je najmanje 55 odsto birača bilo protiv legalizacije.

Slični zakoni koji omogućavaju trgovinu marihuana na snazi su u saveznim državama Vašington i Kolorado. Aljaska, koja je takođe izglasala legalizaciju, očekuje takvu trgovinu 2016.

Više od polovine američkih država legalizovalo je marihuanu u medicinske svrhe. Kolumbija je izglasala je rekreativnu marihuanu, ali ne dopušta trgovinu, a u toku je kampanja za legalizaciju u Kaliforniji koju su birači 2010. odbacili.

Stanovnici Oregona odlučili su da 21-godišnjaci i stariji mogu marihuanu pušiti privatno, uzgojiti do četiri biljke i proizvesti do 227 grama kod kuće i 28 grama izvan kuće, prenosi N1.

Vožnja pod uticajem tog opijata ostaje ilegalna i marihuana se ne smije iznijeti iz zemlje, čak ni u susjedni Vašington gdje je prošle godine počela prodaja, a i dalje je ilegalno pušenje u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije