Svijet

Cipras: Nadam se uspješnom referendumu u Makedoniji

Cipras: Nadam se uspješnom referendumu u Makedoniji
Foto: N.N. | Cipras: Nadam se uspješnom referendumu u Makedoniji

SOLUN - Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je nadu u uspješan predstojeći referendum u Makedoniji, kao i uvjerenje da će i grčki parlament većinom glasova usvojiti sporazum o imenu postignut s Skopljem.

"Imamo važan sporazum, koji će, ako bude ratifikovan na predstojećem referendumu u susjednoj zemlji, dati značajan podsticaj Solunu u sjevernoj Grčkoj da postane pokretačka razvojna snaga i da će utrti put Grčkoj da postane vodeća sila u balkanskom regionu", izjavio je Cipras u nedjelju na konferenciji za novinare, prenosi MIA.

Grčki premijer je naveo i da će njegova vlada završiti svoj četvorogodišnji mandat uprkos neslaganju s koalicionim partnerom zbog spornog dogovora o imenu sa Makedonijom.

Prema Ciprasovim riječima, njegov koalicioni partner Panos Kamenos, lider partije Nezavisni Grci, "neće ugroziti oporavak i političku stabilnost zemlje".

"Ovoj zemlji je potrebna politička stabilnost", poručio je Cipras, istakavši da Grčka nije podvrgnuta međunarodnom pritisku u cilju postizanja sporazuma o imenu s Makedonijom.

"Niko nas nije pritiskao po tom pitanju. U trenutku kada je progresivna vlada izabrana u susjednoj zemlji, iskoristili smo priliku", zaključio je Cipras.

Referendum u Makedoniji zakazan je za 30. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije