Svijet

Čitav grad u Kini izolovan zbog kuge

Čitav grad u Kini izolovan zbog kuge
Čitav grad u Kini izolovan zbog kuge

PEKING - Kineski grad Jumen sa 30.000 stanovnika potpuno je izolovan, a 151 osoba se od prošle nedjelje nalazi u karantinu, nakon što je jedan čovjek umro od kuge, objavila je danas kineska državna televizija CCTV.

Žiteljima Jumena, grada u provinciji Gansu na sjeverozapadu Kine, nije dozvoljeno da napuste grad, a policija koja je postavila barikade na periferiji grada govori vozačima da idu alternativnim putevima.

Početkom jula 38-ogodišnji muškarac je pronašao mrtvog mrmota, isjekao ga i želio njime da nahrani svog psa, ali je istog dana dobio groznicu, prenijeli su drugi kineski mediji. On je prebačen u bolnicu pošto mu se stanje pogoršalo, a preminuo je u srijedu prošle nedjelje.

"Grad ima dovoljno pirinča, brašna i ulja za potrebe svih stanovnika u narednih mjesec dana", prenijela je CCTV i dodala da su žitelji grada i građani u karantinu u stabilnom stanju.

Vlasti ne dozvoljavaju nikome da napusti grad, navela je televizija, mada je list "Čajna dejli" prethodno objavio da su u gradu uspostavljena "četiri karantinska sektora", preneo je AFP.

Posljednji slučaj kuge u Kini zabilježen je 2012, kada je bolest prešla sa inficirane životinje na čovjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije