Svijet

Čurkin: Siriju bombarduje ko stigne

Čurkin: Siriju bombarduje ko stigne
Čurkin: Siriju bombarduje ko stigne

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti, koja je sazvana zbog situacije u Siriji, da Rusija više neće pristati na jednostrane korake u rješavanju krize u ovoj bliskoistočnoj republici.

Vitalij Čurkin je naglasio važnost političkog rješavanja krize i izjavio da su nedopustivi jednostrani zahtjevi zapadnih partnera.

„Mi ne treba jednostrano da dokazujemo, već nama treba da dokazuju da se radi o iskrenoj želji da se razgraniče opozicija koja sarađuje sa američkom koalicijom sa Nusra frontom, a zatim uništi Nusra front i opozicionari postanu dio političkog procesa", naglasio je diplomata. U suprotnom, naveo je Čerkin, „sve više sumnjamo da je sve to usmjereno na spasavanje Nusra front od napada“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN. U Siriji je aktivno na stotine naoružanih grupa, dok je bombarduje svako ko stigne, rekao je Čurkin. „Povratak mira u Siriji je praktično nemoguć“, dodao je on.

SAD su se pokazale nesposobne da utiču na grupe pod kontrolom Vašingtona i nisu uradile ništa kad je riječ o razgraničenju terorista i opozicije.

„Kao rezultat višemjesečnog rada ruskih i američkih stručnjaka bio je napravljen detaljan plan, koji se nalazi u dokumentima, potpisanim 9. septembra. Ako bi bio savjesno realizovan to bi omogućilo da se stanje na zemlji smiri, kardinalno poboljša humanitarna situacija i nastave međusirijskih dogovora pod okriljem UN“, izjavio je Čurkin. Sporazum Rusije i SAD o Siriji još nije mrtav, iako situacija u Siriji ostaje vrlo složena, zaključio je Čurkin.

(NN/sputnik.news)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije