Svijet

Čurkin:Rusija neće protiv IS u koaliciji koju vodi Amerika

Čurkin:Rusija neće protiv IS u koaliciji koju vodi Amerika
Čurkin:Rusija neće protiv IS u koaliciji koju vodi Amerika

NJUJORK - Rusija ne namjerava da stupa u međunarodnu koaliciju formiranu radi bombardovanja pozicija terorističke grupe Islamska država (IS), koju predvode SAD, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

 „Nećemo stupati u koaliciju koja dejstvuje bez odluke Savjeta bezbjednosti UN. Bombarduju teritoriju Sirije bez saglasnosti sirijske vlade, bez odobrenja SB UN. Koliko shvatam, u Iraku makar imaju saglasnost vlade. Ali u Siriji ne“, rekao je ruski diplomata, a prenosi TAS S.

Prema Čurkinovom mišljenju, članice koalicije do sada ne mogu da shvate koje ciljeve slijede - suprotstavljanje IS ili svrgavanje vlasti predsjednika Sirije Bašara al Asada.

„Smatramo da je očigledan prioritet borba protiv IS. Međutim, oni ne mogu da izaberu s kim će se boriti, sa sirijskom vladom ili sa IS“, kazao je šef ruske misije pri Svjetskoj organizaciji.

Rusija je juče preuzela na mjesec dana predsjedavanje SB UN, a Čurkin je saopštio da će 30. septembra biti održan ključni događaj predjsedavanja - ministarski sastanak o podršci međunarodnom miru i bezbjednosti, sa temama rješavanja konflikata na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, kao i borba protiv terorizma u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije