Svijet

DW: EU se svađa oko Brexita

DW: EU se svađa oko Brexita
Foto: Tanjug/AP | DW: EU se svađa oko Brexita

SALCBURG - Evropska unija se svađa oko Brexita, navodi Deutsche Welle (DW) u analizi neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, ističući da njemačka kancelarka Angela Merkel traži kooperativnost u pregovorima oko Brexita, dok britanska premijerka Tereza Mej od Evropljana traži ustupke.

Istovremeno, napominje DW, nastavljaju se i prepirke oko izbjeglica.

Ocjenjujući da Merkelova želi da govori samo o pozitivnim stvarima, kao što je pitanje bezbjednosti, DW ističe da njemačka kancelarka ne govori o ekonomskim vezama.

S druge strane, ukazuje, Mejova želi zajedničko tržište robe, na šta EU ne želi da pristane.

"Angela Merkel želi da se pregovori oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije odvijaju u dobroj atmosferi. S obzirom na to koliko je rasprava kontroverzna, to je prilično veliki zahtjev. Pregovarači, doduše, uglavnom uspjevaju da ostanu u diplomatskim okvirima, ali navodno je izmedu Mišela Barnijea, koji pregovara u ime Brisela, i njegovog britanskog kolege već bilo varnica: britanski ministar za Brexit Dominik Rab umije žestoko da nasrće na evropske pozicije", ističe DW.

Podsjeća i da je Tereza Mej rekla da je britanska vlada u razgovorima "razradila nove pozicije", te da je izrazila uvjerenje da će se, uz dobru volju i angažman, postići sporazum koji će biti dobar za obje strane.

Međutim, kako ocjenjuje, to će ići teško zbog toga što se stavovi dvaju strana djelimično međusobno isključuju.

"A posebno zapinju kada je riječ o irskoj granici", napominje DW ističući da Barnije namjerava da predstavi novi predlog prema kojem bi kontrola robe ubuduće mogla da se obavlja i u lukama, daleko od granice, ili tehničkim registrovanjem.

"Evropska unija na taj način izlazi u susret britanskoj strani, ali London ipak po tom pitanju i dalje ostaje principijelan i ne želi da prihvati granicu u irskom moru, čak i ako bi ona bila tamo samo teoretski", navodi Deutsche Welle.

S druge strane, napominje, zahtjev Tereze Mej prema kojem bi zajedničko tržište postojalo samo za robu, što britanska premijerka vidi kao jedino pravo rješenje (Chequers plan), prelazi crvenu liniju EU.

"U Salcburgu, međutim, to niko ne govori otvoreno, jer premijeri žele da njihova britanska koleginica 'preživi' stranački kongres konzervativaca koji se održava za 10 dana, odnosno da preživi napade jastrebova medu bregzitovcima", ukazuje DW.

Istovremeno, navodi, predsjedavajući Savjeta EU Donald Tusk pokušava da probudi savjest kod šefova vlada članica EU kada su u pitanju izbjeglice.

Ukazujući da je ove godine u Evropu stiglo manje od 100.000 izbjeglica, odnosno manje nego prije izbijanja izbjegličke krize, Tusk je pozvao članice da se sada koncentrišu na rješavanje onih problema koji zaista postoje.

"Ne smiju se, naglasio je, stvarati dva tabora – s jedne strane oni koji traže rješenja, a s druge oni koji 'koriste situaciju za svoje političke igrice'", poručio je Tusk.

Iako, tvrdi DW, nije spomenuo nikakva imena, može se pretpostaviti da je mislio na Mađarsku, Poljsku i Italiju.

Navodi i da austrijski kancelar Sebastijan Kurc sebe vidi kao predvodnika pokreta koji insistira na odbrani od bilo kakve migracije i da se zalaže za jačanje jedinica granične službe EU Fronteks, kao što je dogovoreno u junu kako bi se stalo na kraj ilegalnoj migraciji preko Sredozemnog mora.

Podsjećajući da je EK u Briselu izradila predlog koji predviđa finansiranje Fronteksa i povećanje broja njegovih službenika na 10.000, DW ističe da je Kurc rekao da u Italiji, Grčkoj i Španiji postoje strahovi da bi to moglo da im oduzme dio suvereniteta.

I mađarski premijer Viktor Orban, napominje, ponovo je imao zamjerke na račun Fronteksa.

"To je naš posao", rekao je Orban navodeći da mu ne treba pomoć pri zaštiti mađarskih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije