Svijet

Dan žalosti u Harkovu, uhapšene 4 osobe

Dan žalosti u Harkovu, uhapšene 4 osobe
Dan žalosti u Harkovu, uhapšene 4 osobe

KIJEV - U Harkovu je u ponedjeljak dan žalosti zbog pogibije dvije osobe nastradale u eksploziji tokom marša u tom gradu, posvećenog godišnjici zbacivanja bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, objavio je gradonačelnik Genadij Kernes.

Zastave na zgradama će biti spuštene na pola koplja, a svi događaji zabavnog karaktera otkazani, prenijela je agencija Tass.

Najmanje dvije osobe su poginule, a devet je povrijeđeno tokom marša u Harkovu.

Sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksandar Turčinov je saopštio da je poslije eksplozije pokrenuta antiteroristička operacija i da su uhapšene četiri osobe za koje se sumnja da su organizovale napad.

Kod njih je, kako je dodao, pronađeno i oružje.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da je među povrijeđenima i jedan policajac.

Regionalni tužilac Juri Danilčenko rekao je da je u pitanju "bomba kućne izrade napunjena šrapnelom, koja je bila smještena u plastičnu kesu i sakrivena u snijegu pored puta".

Prema jednom od očevidaca, kako je izvjestio ukrajinski TV kanal "Hromadske", eksplozija se dogodila odmah pošto je kolona demonstranata krenula ka centralnom Trgu nezavisnosti.

Portparolka lokalne policije Natalija Zakarova je izjavila da će biti pokrenuta istraga o mogućem "terorističkom napadu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije