Svijet

Djeca čine trećinu jemenske vojske

Djeca čine trećinu jemenske vojske
Djeca čine trećinu jemenske vojske

Jemen bi mogao postati novo plodno tlo za djecu vojnike, upozorava UNICEF, a ekstremno nasilje širom svijeta anulira sve napore da se ova praksa okonča, tako da je i dalje prisutna.

Naime, 20 godina nakon prvog izvještaja o djeci vojnicima, UNICEF je došao do podataka da se, u međuvremenu, regrutovalo na desetine hiljada djece u sukobima širom svijeta, s posebnim naglaskom na Bliski istok i istočnu Afriku.

U posljednje vrijeme najgore stanje je upravo u Jemenu, gdje u građanskom ratu učestvuju i djeca, i oni zapravo čine čak trećinu učesnika u građanskom ratu u ovoj zemlji. Inače, i pobunjenici Huti, kao i Vladina milicija, koja je pod vođstvom predsjednika Abdulaha Mansura Hadija, regrutuju djecu koja se bore za njihove interese. Ovaj sukob traje već 11 mjeseci, a u sukobima je poginulo blizu 3.000 ljudi, uglavnom nedužnih civila.

Na prvoj liniji fronta nalaze se djeca stara 14 godina, uprkos činjenici da su i Huti, kao i zvanična vlast, obećali da više neće regrutovati djecu.

U međuvremenu, sve veći broj razrušenih škola i obrazovnih institucija u ovoj zemlji ostavio je mnogu djecu bukvalno na ulici, a dnevnica od tri do šest funti dnevno ih je navela da se pridruže vojnicima.

U drugim dijelovima svijeta najviše djece regrutuju Islamska država i Al Šabab, ali je s njima bilo kakva vrsta pregovora skoro nemoguća.

Samo u Iraku i Siriji, Islamska država je regrutovala na hiljade djece, a čak ih stavljaju i u svoje promotivne spotove, kojima ohrabruju i drugu djecu da im se pridruže. Za regrutovanje najviše koriste društvene mreže, na koje postavljaju pomenuti propagandni materijal, uglavnom u obliku video-klipova.

Veliki broj djece se bori i u Južnom Sudanu, i to i dalje ostaje jedna od najvećih briga za UNICEF. Naime, procjenjuje se da je tokom dvogodišnjeg građanskog rata regrutovano čak 16.000 djece. Mnoga od te djece su bukvalno oduzeta porodicama i natjerana da idu na prvu liniju fronta. Štaviše, porodicama i lokalnim zajednicama se garantuje bezbjednost ako pristanu da djecu puste u rat.

Međutim, postoje i situacije kada djeca dobrovoljno odlaze u ratne sukobe. Prema riječima Antonija Nolana, eksperta za zaštitu dječjih prava, mnoga od ove djece u rat odlaze zbog novca ili zbog želje da osvete svoju porodicu.

"Ovo je krajnje problematično, jer ako se broj djece koja ratuju povećava, a ne smanjuje, teško da možemo očekivati poboljšanje situacije u godinama koje dolaze. Štaviše, bojimo se da su ugrožene i generacije djece koja tek treba da stasaju", kaže Nolan i dodaje:

"Problem je što se ovaj ciklus kontinuirano nastavlja. Imamo situacije da djecu u nekim dijelovima svijeta ubijaju jer ih vide kao buduće borce. Djecu odgajaju u jednoj sveopštoj mržnji i samim time situacija postaje sve gora", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije