Svijet

Džihadista iz BiH finansirao terorizam

Džihadista iz BiH finansirao terorizam
Džihadista iz BiH finansirao terorizam

GRAC, BEČ - Najmanje dvojica bh. državljana, Mirsad Omerović, nekadašnji član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, te muškarac pod pseudonimom Visit D, prvi čovjek IS za regrutaciju mladih muslimana u Evropi, uhapšena su u Austriji.

Akcija nazvana "Operacija Palmira" usmjerena je protiv džihadista i osoba povezanih s terorističkim aktivnostima u Siriji.

Najveća antiteroristička racija u Evropi, kako je nazvana ova akcija u kojoj je u petak učestvovalo čak 900 policajaca, rezultirala je hapšenjem 13 lica, a uporedo s njom isplivao je i podatak da u Austriji djeluju najmanje tri odvojena džihadistička pokreta, od kojih jedan ima jake veze sa BiH, koji, kako pišu izraelski mediji, finansiraju iranski zvaničnici.

Sudeći po informacijama koje stižu iz Austrije, bh. državljani bili su na vrhu terorističke piramide. Čak su i iz Državne agencije za istrage i zaštitu potvrdili da su upoznati s ovom akcijom, a i Diana Kajmaković, tužilac Tužilaštva BiH, kaže da aktivnosti austrijske policije imaju veze sa BiH.

Koferi za Siriju

Da su pojedini državljani BiH i te kako povezani s terorističkim djelovanjem, svjedoči i podatak da su Omeroviću, poznatom kao Ebu Tejma, koji je porijeklom iz Srbije, a ima bh. državljanstvo, lisice stavljene zbog sumnje da je finansirao terorizam!

Štaviše, on je ranije dovođen u blisku vezu sa Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem, vođama vehabijskih zajednica u BiH.

"Omerović je saradnik Nusreta Imamovića i s papirima BiH otišao je u Austriju", kaže Dževad Galijašević, ekspert za terorizam, koji smatra da se u sklopu ove akcije obrađuje i unija džemata selefijske dave, koju u jednom od bečkih okruga vodi hafiz Muhamed Fadil Porča, a koji je ranije etiketiran kao glavni protagonista vehabizma u BiH.

Inače, uoči hapšenja, u četvrtak naveče, Omerović se oprostio od roditelja da bi se preselio u Siriju. Planovi su mu ipak propali, a kada su austrijski policajci upali u zgradu u kojoj je živio, njegova supruga je doživjela šok, te je ubrzo primljena u Hitnu pomoć.

Pojedini austrijski mediji javljaju da je prvoosumnjičeni upravo Omerović, o kojem su "Nezavisne" pisale i ranije, a koji je u Gornju Maoču došao iz Tutina, ali je uglavnom boravio u Beču.

Propovijedi pune mržnje

Austrijski mediji prenose da je on odranije poznat po ostrašćenim propovijedima punim mržnje. Navodno ga policija prati još od 2012. godine, a njegove glavne aktivnosti odnosile su se na prikupljanje finansijske pomoći za džihadiste u Siriji.

Bio je na vrhu organizatora terorističke piramide i otac je petoro djece, a živio je od socijalne pomoći Austrije.

Ali to nije sve: Omerovićevo ime dovodi se čak i u vezu s odlaskom svima poznatih djevojčica Samre Kesinović i Sabine Selimović u Siriju. Osim toga, Ebu Tejma bio je čest gost u Altun-Alem džematu, gdje glavnu riječ vodi izvjesni šejh Adem, koji mu je, navodno, u stvari brat.

Očekivano, Altun-Alem džemat više puta se pominje u kontekstu optužbi da služi za sprovođenje aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča te organizovanja odlaska u džihad u Siriju.

Sa druge strane, Visit D. smatra se portparolom evropskog ogranka IS. Ljetos je već hapšen, ali je pušten na slobodu, i to je sve što se o njemu zna.

Omerović te Visit D. pali su u akciji u kojoj su učestvovali i pripadnici elitne jedinice "Cobra", a koja je počela u petak u sitne sate u Beču, Gracu i Lincu. Osim što je 13 lica uhapšeno, još 16 ih je privedeno na ispitivanje. Zbog sumnje da su članovi terorističke organizacije, traži se još 20 osoba, a akciji je prethodilo prisluškivanje, kao i višemjesečno posmatranje radikalnih islamističkih krugova.

Strah od osvete

Policija je pretražila brojne stanove, prostore za molitvu i džamije. Tokom racije oduzet je propagandni džihadistički materijal, ali i računari, novac, kao i naoružanje za koje osumnjičeni nisu posjedovali dozvolu.

"Nanijeli smo veliki udar terorizmu u Austriji, i mislim da smo uspjeli u tome", kaže Johana Mikl-Lejtner, ministar unutrašnjih poslova Austrije.

S obzirom na to da je riječ, kako policija tvrdi, o radikalnim teroristima i da su mogući osvetnički napadi, bezbjednosne službe podigle su stepen bezbjednosti na najviši nivo, odnosno u Austriji je uključen crveni alarm!

Oglasili su se povodom ove akcije i zvanično iz Tužilaštva BiH, iz kojeg navode da ostvaruju međunarodnu saradnju s institucijama Austrije, u procesu otkrivanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela koja su u vezi s terorizmom i terorističkim aktivnostima.

Veza BiH i centrale u Beču

Beč je važno mjesto za teroriste Islamske države i centrala je za radikalnu selefističku scenu iz BiH, ustvrdili su ranije stručnjaci.

Tvrde i da sve više ekstremista putuje između Beča i BiH, ali ih se većina radikalizovala upravo u Austriji.

Osim iz BiH, većina austrijskih džihadista porijeklom je iz Čečenije i Turske.

Trenutno se 160 osoba iz Austrije bori ili se do sada borilo na strani Islamske države u Siriji.

U prijestonici Austrije snažna radikalna selefistička scena sakuplja novac i borce direktno za Islamsku državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije