Svijet

Džihadiste iz Evrope zamjenjuju žilavi Uzbekistanci

Džihadiste iz Evrope zamjenjuju žilavi Uzbekistanci
Džihadiste iz Evrope zamjenjuju žilavi Uzbekistanci

LONDON - Priliv boraca iz Evrope na teritoriju koju pod kontrolom drži džihadistička organizacija Islamska država (IS) smanjio se usljed pojačanih putnih ograničenja koja su nametnule evropske države, prenosi Rojters pozivajući se na izvore IS.

To bi, međutim, moglo da se negativno odrazi na evropske zemlje pošto su džihadisti koji su spriječeni da putuju na Bliski istok sada podstaknuti da izvedu pojedinačne napade kod kuće, upozorili su neki od džihadista.

"Sada većina (stranih) boraca dolazi iz azijskih zemalja, kao što su Tadžikistan i Uzbekistan. Oni su žilavi borci", kaže džihadista IS koji se bori i u Siriji i u Iraku, a sa kojim je britanska agencija kontaktirala putem interneta.

Evropske zemlje ulažu velike napore kako bi smanjile broj Evropljana koji se priključuju IS, organizaciji koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije i širi se, a na meti je vazdušne kampanje pod vođstvom SAD.

IS se diči time što je privukla borce sa svih strana svijeta, među kojima i hiljade iz Evrope, dok zapadne zemlje strepe da bi neki evropski borci mogli da se vrate kući i izvedu napade u rodnim zemljama.

Prisustvo evropskih boraca naročito je privuklo pažnju na Zapadu prošle godine kada se jedan muškarac sa britanskim akcentom pojavio na video snimcima na kojima je prikazano odsijecanje glava britanskim i američkim taocima.

Evropske države hapse ljude koji se regrutuju u redove IS, a nekoliko ih je usvojilo zakone kojima se omogućava oduzimanje putnih dokumenta onima koji bi da putuju kako bi se priključili džihadu.

Jedan sirijski pristalica IS smatra da su takve mjere znak da je priznat značaj džihadističke organizacije.

"U početku su nas te zemlje olako shvatale, mislile su da će borci ovdje doći i poginuti. Ali nisu znale da se oni ovdje obučavaju i počinju da kontaktiraju svoje prijatelje i rođake i pozivaju ih da im se pridruže", objašnjava Sirijac koji živi na teritoriji u rukama IS.

Borci koji se zaklinju na lojalnost ovoj grupi pojavili su se u nekoliko zemalja, uključujući Libiju i Egipat.

Nekoliko članova IS navode da ta organizacija ima 60.000 boraca u Iraku i Siriji, pretežno lokalnih sunitskih muslimana.

Njemački zvaničnici kažu da se oko 550 njemačkih državljana priključilo borbama u Siriji, od kojih se za oko 180 vjeruje da u se vratili kući. Prema nacrtu zakona, Njemačka planira da oduzme lična dokumenta kandidatima za džihadiste na tri godine.

U istom cilju je i Francuska polovinom 2014. otpočela borbu, koju pojačava nakon što je parlament krajem prošle godine usvojio nove zakone protiv terorizma.

Francuski zvaničnici ocjenjuju da se u Siriji bori oko 400 francuskih državljana, od kojih se 180 vratilo, dok 200 njih želi da ide u borbu, a 200 ih je negdje po Evropi u pokušaju da otputuju na Bliski istok.

Istovremeno, britanski zvaničnici navode da je oko 600 Britanaca otišlo u džihad, od kojih se polovina vratila u Britaniju. Policija sada može da oduzima pasoše državljanima koji pokušavaju da napuste zemlju na 30 dana, a privremeno može i da spriječi građanje osumnjičene za veze sa IS da ponovo uđu u Britaniju.

Međutim, Islamskoj državi i dalje pritiču novi borci preko susjednih zemalja. Nekoliko džihadističkih izvora je reklo da uglavnom dolaze preko Turske.

Ankara je odgovorila na oštre kritike zapadnih saveznika zabrinutih zbog priliva boraca u Siriju pooštrivši pogranične kontrole, saopštili su zvaničnici i diplomate.

Ovog mjeseca je turska vojska, kako je saopštila, u blizini granice presrela najmanje 19 ljudi koji su imali namjeru da se pridruže IS, među kojima 13 stranaca.

Aktivisti koji se bore protiv IS u Siriji kažu da su se u džihadističkoj organizaciji pojavile tenzije pošto neki članovi, uglavnom stranci, bježe, ali džihadisti to poriču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije