Svijet

EU: Želimo da Britanci što prije izađu

EU: Želimo da Britanci što prije izađu
EU: Želimo da Britanci što prije izađu

Zvaničnici EU saopštili su da žele odlazak Britanije iz Unije “što prije“, dodajući da ne treba da se čeka da Britanija dobije novog premijera.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je za “Gardijan" da advokati iz EU utvrđuju da li je moguće na bilo koji način ubrzati britansko napuštanje EU.

“Nevjerovatno je da je cijeli kontinent postao talac zbog unutrašnjih sukoba kod torijevaca“, rekao je Šulc.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, čija zemlja 1. jula preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, izjavio je takođe da Britanija mora ubrzo da obavijesti svoje partnere u Uniji kad planira da napusti taj blok.

Lajčak je poslije sastanka sa šefovima diplomatije članica EU u Luksemburgu rekao da je "preovlađujući osjećaj među državama članicama da ne možemo da čekamo dok britanska Konzervativna stranka ne izabere novog predsjednika", prenijela je agencija AP.

Britanski premijer i lider konzervativaca Dejvid Kameron najavio je da će do konferencije svoje stranke u oktobru podnijeti ostavku na mjesto premijera britanske vlade, nakon što su građani njegove zemlje na referendumu većinom glasova podržali odlazak iz EU.

Na pitanje novinara da li Brisel može da čeka do oktobra da Britanija obavijesti Evropu o svojim namjerama, Lajčak je odgovorio: "Ja to jednostavno ne mogu da zamislim. Nemamo taj luksuz da toliko čekamo."

"Moramo da znamo na čemu smo. Moramo da budemo u mogućnosti da komuniciramo sa našim građanima", naveo je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije