Svijet

EU na ispitu, šta će biti sa zemljama zapadnog Balkana?

EU na ispitu, šta će biti sa zemljama zapadnog Balkana?
EU na ispitu, šta će biti sa zemljama zapadnog Balkana?

BRISEL - Uticajni političari u Evropskoj uniji traže da se politika proširivanja preispita.

Oni predlažu "privremeno zamrzavanje" ulaska u članstvo zemalja zapadnog Balkana, rampu za Tursku, odnosno da se uz jezgro EU oko evra, uspostavi i kategorija "pridruženog članstva".

Svi analitičari u EU su saglasni da su na ovakve predloge uticali ne samo izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, već i izbjeglička kriza i strah koji se širi među građanima zemalja EU zbog smrtonosnog talasa terorizma, što je uticalo na bojazan od dolaska novih zemalja u članstvo EU.

Ali, podvlače evropski diplomatski izvori i komentatori, politika proširivanja zvanično nije dovedena u pitanje i pregovori o članstvu će se "tehnički nastaviti" jer je to proces koji ništa ne remeti u preustrojavanju Unije, već samo ekonomski i bezbjednosno može biti veoma od koristi "Evropi u krizi".

To potvrđuje i otvaranje ključnih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu s EU i činjenica da je srpski premijer Aleksandar Vučić izdejstvovao i podršku američkog državnog sekretara Džona Kerija za put Srbije u Evropu, a što je Keri predočio i šefovima diplomatija EU u Briselu.

Pred Srbijom "tehnički" ne stoje prepreke za nastavak pregovora i puta ka članstvu u EU, objašnjavaju evropski diplomatski izvori u Briselu, i zato što je to proces koji će trajati godinama kad će se videti i kako će se iznutra preustrojiti EU.

Jasno je da se proširivanje ne dovodi u pitanje sve dok prije svega Njemačka, ali i još neke članice Unije, smatraju da i zemlje Zapadnog Balkana koje to zasluže reformama, treba da uđu u "evropski klub" zato što je balkansko područje i ekonomski i bezbjednosno, što se posebno pokazalo važnim u izbegličkoj krizi.

Ipak, uz zahtjeve istočnih članica EU da se bitna ovlašćenja iz Brisela ponovo vrate na nacionalne ravni, prvi put su se čuli i predlozi da se Evropska unija ustroji kao jezgro članica spremnih na dalje objedinjavanje oko evra i jače zajedničke bezbjednosno-odbrambene politike, dok bi za ostale članice bio uspostavljen položaj "pridruženog člana".

To pridruženo članstvo bi sticale i eventualne buduće članice, kako smatraju bivši belgijski premijer Gij Verhofstat i liberalne stranke u EU čiji je on šef grupe u Evropskom parlamentu.

Ta zamisao o "EU u dvije brzine" nije nova, štaviše temeljnim aktom EU, Ugovorom iz Lisabona, je i predviđeno da zemlje koje žele mogu da krenu u brže i temeljitije političko i ekonomsko udruživanje, ali status "pridruženog članstva" je novina i jedino je Turskoj ranije nuđeno da postane "privilegovani partner", ali ne i član EU.

Jedan od viđenih kandidata na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2017, Alen Žipe je i u susretu ovih dana s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel želio da provjeri svoj stav da "kad je reč o prijemu novih članica, Evropa više nema kapaciteta za proširivanje".

Žipe je poslije razgovora s kancelarkom Merkel ponovio da Turska nema mjesta u EU i da "zasad treba napraviti pauzu i kad je Zapadni Balkan u pitanju".

Žipe, jedan od prvaka francuske desnice koja ima velikih izgleda da u izbornoj trci preuzme vlast socijalistima, je poslije susreta s njemačkom kancelarkom ublažio raniji stav da se "do daljnjeg mora na čekanje" staviti proces pripreme zemalja Zapadnog Balkan za ulazak u redove Unije, ali je tvrd stav prema Turskoj ostao.

"Balkanu treba ostaviti evropsku perspektivu na srednji rok", dodao je Žipe, mada nije rekao da li je o tome uspjeo da usaglasi stavove s Angelom Merkel.

Žipe to obrazlaže ocjenom da je EU jako oslabljena izlaskom Velike Britanije i zato, kako kaže, "ne možemo graditi novi sprat naše kuće čiji su temelji postali klimavi".

Nužnost zbijanja redova unutar EU i cijeloj Evropi i bezbjednosni elemenat su bitni činioci u sveukupnom sagledavanju geopolitike Evropske unije na Balkanu, pa se zato u analizi briselskog Centra za evropsku politiku i naglašava da je ulazak zemalja Zapadnog Balkan u EU i koristan i potreban.

Zaključak pariskog Instituta za bezbjednost EU je da je Unija imala vidne ekonomske koristi, ali je ojačala i stabilnost svog i evropskog prostora ranijim ulaskom novih članica.

Srpska vlada je to očigledno imala na umu kad je odlučila da postavi moćne policijsko-vojne snage na granice da bi se spriječili krijumčari koji(iz članica EU, bugarske i Grčke) švercuju imigrante, da dokaže važnost Srbije za bezjbednost EU.

Ankete pokazuju da ne samo narastujuće populističke snage, već i velika većina građana EU, uključujući Njemačku, Francusku, Austriju, sad smatraju da su imigracija i terorizam povezani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije