Svijet

EU nije zaslužila Nobelovu nagradu za mir ?

EU nije zaslužila Nobelovu nagradu za mir ?
EU nije zaslužila Nobelovu nagradu za mir ?

ŽENEVA - Nobelova nagrada za mir koja je prošlog mjeseca dodijeljena Evropskoj uniji je nezakonita zbog toga što EU nije "zagovornik mira" kakvog bi osnivač te nagrade Alfred Nobel želio da nagradi, smatra Međunarodni biro mira.

U otvorenom pismu koje je uputila Fondaciji Nobel u Švedskoj, ta organizacija je danas zatražila da nagrada u visini od 932.000 evra ne bude uručena EU, što je Nobelov komitet, koji tradicionalno dodjeljuje ovu nagradu, odmah odbacio, prenio je AFP.

"Jasno je da EU nije jedan od 'zagovornika mira' koje je Alfred Nobel imao na umu i kakve je opisao u svom testamentu", ističe se u pismu Međunarodnog biroa mira.

U tom testamenu, navodi se u tekstu, švedski industrijalac i filantrop Nobel, koji je preminuo 1896. godine, ocijenio je da nagrada za mir treba da ode u ruke "onome ko najviše ili najbolje djeluje u cilju građenja bratskih veza među narodima, ukidanja ili smanjenja stalnih vojski, kao i formiranja i širenja mirovnog kongresa".

Međunarodni biro mira smatra, međutim, da "EU ne teži da pristupi demilitarizaciji međunarodnih odnosa", a njene članice "opravdavaju bezbjednost zasnovanu na vojnoj sili i započinju ratove, umjesto da insistiraju na potrebi za alternativnim pristupima".

Kao koordinaciono tijelo sa sjedištem u Ženevi, koje okuplja više od 300 grupa u 70 zemalja, Međunarodni biro mira, kome je dodijeljena Nobelova nagrada za mir 1910. godine, optužio je Nobelov komitet da je "redefinisao" tu nagradu.

U međuvremenu, uticajni sekretar Nobelovog komiteta u Oslu Geir Lundestad odbacio je te kritike.

"Ovakav stav je već više puta , dobro je poznat i neće imati uticaja na proces dodijele nagrade", izjavio je on, dodavši da će novac biti uručen EU na svečanoj ceremoniji koja će se održati 10. decembra u Oslu.

EU je odlučila da je na toj ceremoniji predstavljaju predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Nobelov komitet je 12. oktobra objavio da Nobela za mir dodjeljuje EU, uz obrazloženje da je ta organizacija, koja ima istoriju dugu 55 godina, pomogla da se Evropa tokom više decenija poslije Drugog svjetskog rata transformiše iz "kontinenta rata u kontinent mira".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije